Srbija: Brnabić sutra objavljuje sastav nove vlade

Srbija: Brnabić sutra objavljuje sastav nove vlade

Srbija će verovatno od sutra imati novu vladu, pošto je zakazan sastanak predsedništva SNS-a, nakon čega će biti objavljen sastav sledećeg sastava izvršne vlasti na čelu sa Anom Brnabić.

Tako, uprkos najavama da će nova/stara, premijerka Ana Brnabić predstaviti svoj budući kabinet, velike su šanse da novi ministri budu imenovani dan kasnije. Nova vlada bi mogla da uđe u istoriju, jer bi, kako je predsednik Aleksandar Vučić predložio, među članovima trebalo da bude do 50% žena. Jedno je sigurno – premijer će ostati isti.

„Moram da naglasim da smo imali nekoliko kandidata za premijera. Zahvalio sam se nekim kandidatima koji su bili izuzetno vredni i odani politici koju podržavamo. Pre nekoliko minuta potpisao sam odluku i predložio Anu Brnabić za mandatarku. Vodila je disciplinovanu i odgovornu politiku, nije se dodvoravala stranim centrima moći niti bilo kome u zemlji“, rekao je tada Vučić dodajući da„ ništa veliko ne može da je uvredi“.

Zanimljivo je da još nije poznato ko će biti koalicioni partneri SNS u ovoj vladi. Šef države je ranije najavljivao razne opcije, poput vlade SNS-a sa manjinskim strankama, koalicije sa SPS-om, koalicije sa SPAS-om i vlade sa širokim sedištem, ali u međuvremenu ova prva izgleda najmanje verovatna i ovaj poslednja najmanje skeptična.

Premijerka Ana Brnabić rekla je da je na Srpskoj naprednoj stranci da odluči o sastavu sledeće vlade Srbije, ali da predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić nemaju problema da ponude više onome ko pobedi na izborima; nagoveštaj za manje stranke koje su stekle predstavnike u parlamentu.

„Ideja je da se postigne najširi mogući društveni konsenzus o teškim pitanjima“, rekla je Brnabić.

Inače, konkurencija je bila velika pa su se za svako ministarstvo u igri bila najmanje četiri kandidata. Neki od kandidata zasluženo čekaju imenovanje, dok se od drugih očekuje da zauzmu položaj, zahvaljujući pritisku.

Do sada su mediji „formirali“ nekoliko vlada, a neki od sadašnjih ministara bili su centralni likovi tih zagonetki, uključujući Sinišu Malog, Zorana Mihajlovića, Branislava Nedimovića, ali i Maju Gojković, Gorana Vesića, Marka Čadeža.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović smatra se favoritom za promenu jer nije imala posebne rezultate i eventualno bi je mogla zameniti Suzana Grubješić, bivša potpredsednica vlade za evropske integracije.

Što se tiče Ministarstva kulture, sigurno je da Vladan Vukosavljević neće ostati ministar. Bivša predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković imenovana je poslednjih nedelja kao najverovatniji kandidat za to mesto.

Aleksandar Vulin je nedavno izjavio da, što se njega tiče, više ne treba da bude ministar i da će se, u slučaju ostavke, baviti novinarstvom. Kao moguća zamena pominje se Marija Obradović iz SNS-a, kao i aktuelni ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, jer se pričalo da neće ostati u MUP-u.

Zorana Mihajlović je donedavno važila za nekoga ko će u vladi 100% ostati na mestu šefa istog resora, ali kako izgleda, to više nije sigurno.

Gradonačelnica beogradskog Savskog venca Irena Vujović zatražila je Ministarstvo energetike, na čijem je čelu sada socijalista Aleksandar Antić, verujući da može da doprinese ovom ministarstvu. Međutim, po svoj prilici njena želja se neće ispuniti, ali mogla bi dobiti drugo ministarstvo.

Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija više neće rukovoditi Rasim Ljajić, ali moguće je da ministarstvo preuzme neko iz njegove stranke. Trenutno postoje, prema informacijama, tri kandidata. Takođe je nepoznato šta će biti sa sadašnjim ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom. Na kraju prvog talasa koronavirusa, javnosti se pojavila informacija da bi zamenik direktora „Batuta“ Darija Kisić Tepavčević mogla da preuzme zdravstvenu zaštitu. Da li će Ivica Dačić nastaviti na mestu šefa diplomatije, pre svega zavisi od toga da li će SPS ostati u vladi. / Ibna