back to top
NaslovnicaHronikaReagiranje na neprimjereni uticaj na samostalnost javnog tužilaštva: Zaštita tužilačke organizacije od...

Reagiranje na neprimjereni uticaj na samostalnost javnog tužilaštva: Zaštita tužilačke organizacije od spoljnih pritisaka.

Glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu

Nenad Stefanović smatra da Radna grupa Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (NKEU) za Poglavlje 23 netačnim navodima u današnjem saopštenju dovodi javnost u zabludu i pored toga svojim komentarima o raspoređivanju javnih tužilaca po odeljenjima grubo zadire u unutrašnju organizaciju i rad javnog tužilaštva, čime vrši neprimeren uticaj na samostalnost.

Stefanović je pozvao Vrhovnog javnog tužioca i Visoki savet tužilaštva da hitno reaguju i da u skladu sa Zakonom o javnom tužilaštvu, Etičkim kodeksom javnih tužilaca i Pravilnikom o upravi u javnim tužilaštvima zaštite tužilačku organizaciju od spoljnih pritisaka i neprimerenih uticaja na samostalnost, te kontinuiranih napada isključivo na VJT u Beogradu, inače najveće javno tužilaštvo u Republici Srbiji.

Glavni javni tužilac ukazuje da nisu tačni navodi Konventa da nije doneta odluka o izmeni Godišnjeg rasporeda poslova, kao ni osnovna Odluka o godišnjem rasporedu poslova i programu rada VJT u Beogradu, već je upravo suprotno, dana 25. oktobra 2023. godine na kolegijumu VJT javnim tužiocima predstavljen Plan i program rada za 2024. godinu, koji je 1. novembra 2023. godine dostavljen Apelacionom javnom tužilaštvu (AJT) u Beogradu.

- Advertisement -

Takođe, Odluka o izmeni plana i programa rada, koja podrazumeva i raspoređivanje kako novoizabranih tako i javnih tužilaca koji već obavljaju funkciju, zatim imenovanje rukovodilaca pojedinih odeljenja i određivanje kontakt tačaka, doneta je 4. juna, a istog dana je bila predstavljena na kolegijumu i potom takođe dostavljena AJT u Beogradu.

Sve odluke unutar VJT u Beogradu donete su u skladu sa zakonima i podzakonskim aktima, pa tako i odluka o izmeni plana i programa rada.

Dana 4. juna 2024.godine na funkcije u VJT u Beogradu stupilo je 27 novoizabranih javnih tužilaca, zbog čega je izvršena izmena plana i programa rada, te je 27 novoizabranih javnih tužilaca raspoređeno po odeljenjima, dok je njih 12 koji već obavljaju funkciju raspoređeno iz nekog od ukupno šet odeljenja, u neko drugo odeljenje, prema potrebama posla i ravnomerne zastupljenosti javnih tužilaca po odeljenjima.

Od ukupnog broja raspoređenih, njih 39, samo su dva javna tužioca, koja nisu zadovoljna izmenom rasporeda, uložila prigovore na tu odluku, u skladu sa članom 39. Zakona o javnom tužilaštvu.

Takođe, još troje novoizbranih javnih tužilaca stupilo je na funkciju 11. juna kojim povodom je ponovo morala da se izvrši izmena plana i programa rada, o čemu je takodje doneta odluka koja je dostavljena AJT u Beogradu 13. juna 2024. godine.

- Advertisement -

Predsednik Advokatske komore Srbije, Veljko Delibasić

kaze da najoštrije osudjuje mešanje i neprimeren uticaj u odluke čije je donošenje u isključivoj nadležnosti, u ovom slučaju, glavnog javnog tužioca VJT.

– Advokatska komora Srbije pištujući Ustav i sve zakone nikada se nije mešala u organizaciju samostlnih i nezavisnih organa pa tako i ovon prilikom ne utiče i ne meša se u organizaciona i personalna rešenja u Visem javnom tužilaštvu u Beogradu. U tom komtekstu osedjujem sve one koji mimo Ustava i Zakona pokušavaju da neprimerenim pritiscima donose odluke koje su u ovom slučaju u isključivoj nadležnosti glavnog javnog tužioca VJT. Takodje, za mene su pitpuno neprihvatljive kritike koje dolaze od nekompetentnih ili nenadležnih, kao što su u ovom slučaju NVO – kaze advokat i predsednik AKS Veljko Delibašić i dodaje:

– Imajući u vidu da je gospodin Nenad Stefanović odgovoran za rad tužilaštva kojim rukovodi, sasvim je prirodno i logicno, a što je još važnije, u skladu sa Ustavom i Zakonom da on donosi organizaciona rešenja u organu za čiji rad snosi najveću odgovornost – zaključuje Delibašić.

Izvor: ( www.kurir.rs / Ibna.rs )

- Advertisement -

Najnovije objave

Oslobodite se nelagodnosti i olakšajte sebi: Ne morate trpjeti danima zbog bolova u leđima!

Bolovi u leđima - Spinemax LD1 dekompresioni pojas Bolovi u leđima mogu biti prolazni, ali...

Ratni veteran ubio rođenu majku u staračkom domu, pucao u nemoćne ljude i zaposlene: Petoro mrtvih – sve žene, ima ranjenih

U Daruvaru hrvatski ratni veteran ubio 5 ljudi, uključujući majku i staračke domove Nezvanično, hrvatski...

Pozdrav, brate: Meštanin se susreo LICEM U LICE sa Hajrizijem, evo šta mu je TRAZIO! Kako je pomogao policiji da PRONAĐU MONSTRUMA

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić opisao je danas kako je izgledala potraga za albanskim...