Reakcija ambasade Rusije na zaključke NSRS i izjavu UO PIC

Reakcija ambasade Rusije na zaključke NSRS i izjavu UO PIC

Tri dana nakon što je Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) usvojila zaključke u kojima se traži revizija svih odluka bivših visokih predstavnika međunarodne zajednice, a dan nakon što je Upravni odbor Veća za implementaciju mira (UO PIC) izdao izjavu protivljenja ovim zaključcima, Ambasada Ruske Federacije u BiH objasnila je razloge ruskog neslaganja sa izjavom UO PIC-a.

Iz Ambasade Ruske Federacije u BiH istakli su da su usvojeni zaključci NSRS u saglasnosti sa dejtonskim načelima, brane temeljne principe mirovnog sporazuma kao što su ravnopravnost tri konstitutivna naroda i dva entiteta sa širokim ovlašćenjima, te nisu usmereni protiv bilo koga u BiH.

Na pitanje Srne da prokomentarišu izjavu UO PIC da se usvojeni zaključci zasnivaju na, kako kažu, pogrešnom tumačenju Dejtonskog mirovnog sporazuma, iz ruske Ambasade kažu da je takva izjava dela međunarodne zajednice praktično nepotrebna, čak i štetna.

“Ne slažemo se sa tonalitetom i suštinom izjave naših međunarodnih partnera”, kaže Ambasada u svojoj reakciji.

U ambasadi Rusije kažu da razumeju okolnosti zbog kojih je NSRS označila stav u vezi ustavno-pravnog položaja Republike Srpske.

“Ubeđeni smo da bi stvaranju povoljne unutarpolitičke klime u zemlji u odlučujućoj meri doprinelo deblokiranje procesa formiranja Saveta ministara na osnovu rezultata prošlogodišnjih opštih izbora, bez veštačko postavljenih uslova koji nemaju ništa sa ovim pitanjem”, stav je ambasade Rusije.

Izjava PIC-a, kako smatraju, ne doprinosi rešavanju ovog zaista važnog pitanja za BiH.

Ambasadori zemalja članica UO PIC-a odbacili su juče zaključke NSRS jer se, kako kažu, zasnivaju na pogrešnom tumačenju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

U izjavi ambasadora, sa kojom se Ruska Federacija ne slaže, tvrdi se da BiH uživa suverenitet, a Ustav BiH ne ostavlja prostor za “suverenitet” entiteta, koji pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH, te da je to u više navrata potvrdio Ustavni sud BiH./ibna