Reakcija međunarodne zajednice na poslednju političku krizu u BiH

Reakcija međunarodne zajednice na poslednju političku krizu u BiH

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, Valentin Inzko sastao se u Parizu sa Nicolasom de Lacosteom, zamenikom direktora za kontinentalnu Evropu pri Ministarstvu za Evropu i spoljne poslove Francuske, kako bi razgovarali o najnovijem razvoju političke situacije u Bosni i Hercegovini.

Visoki predstavnik je podvukao štetnost posledica koje nastaju po stabilnost i prosperitet BiH zbog stalnog osporavanja ustavnog i pravnog poretka zemlje, nepoštovanja vladavine prava generalno, a posebno presuda Ustavnog suda te politike koja se bavi prošlošću.

“Ukoliko Bosna i Hercegovina želi ispuniti svoja obećanja i postati istinski demokratska i razvijena zemlja, treba ponovo utvrditi svoje prioritete i uložiti više napora u reforme koje će ovu zemlju povesti napred umesto fokusiranja na pitanja koja je neprekidno drže u prošlosti”, rekao je Inzko.

Ova izjava nastala je kao rezultat poslednjih događaja u BiH i pretnji lidera Republike Srpske i političkih predstavnika u državnim institucijama da je ovaj entitet odlučan da se odvoji od BiH. Najnoviji spor, pokrenut odlukom Ustavnog suda BiH o poljoprivrednom zemljištu, izazvao je blokadu većine državnih institucija. Uporedo sa Inzkom, reakcija je stigla od strane Upravnog odbora Saveta za implementaciju mira. Ovo međunarodno telo usvojilo je izjavu, ali bez potpisa predstavnika Ruske Federacije.

“U svetlu nedavnih zbivanja u Bosni i Hercegovini, Upravni odbor Saveta za implementaciju mira (Peace Implementation Council – PIC) još jednom izražava svoju bezrezervnu podršku radu Ustavnog suda BiH i svih njegovih sudija. Odluke Suda su konačne i obvezujuće, a nadležni organi su ih obavezni provoditi. Ustavni sud BiH predstavlja temelj na kojem je izgrađen ustavni okvir BiH i predstavlja osnovni stub vladavine prava i demokratije u BiH.

Upravni odbor Saveta za implementaciju mira ostaje posvećen potpuno funkcionalnim institucijama na svim nivoima vlasti u BiH, koje su u stanju odgovoriti na potrebe građana ove zemlje i ispoštovati njene međunarodne obaveze. Blokade državnih institucija, kao i ultimatumi upućeni zvaničnicima na državnom nivou, su neprihvatljivi,” navodi se u izjavi PIC-a.

Upravni odbor Saveta za implementaciju mira apeluje na sve političke aktere da se okrenu napretku BiH na provođenju ključnih reformi u oblasti demokratije i funkcionalnosti države, vladavine prava, osnovnih prava i reforme javne uprave, na njenom putu ka priključenju Evropskoj uniji.

“Političke ciljeve treba ostvarivati kroz angažman u dijalogu zasnovanom na zajedničkim interesima,” zaključuje se u izjavi./ibna