Reakcija predsednika Kosova Thacija na saopštenje Ambasade SAD: Račak je bio masakr a ne “događaj”

Predsednik Kosova Hashim Thaci posetio je u utorak Račak, na Međunarodni dan ljudskih prava, gde je podsetio na 45 albanskih civila koje su ubila srpska policija i vojne snage u januaru 1999. godine.

U izjavi objavljenoj na njegovom nalogu na Tvitteru, predsednik Thaci je reagovao na izjavu ambasade SAD u Prištini u kojoj se kao “događaji” navode svi masakri koji su se dogodili na Kosovu 1999. godine.

„Na međunarodni dan kada se sećamo žrtava genocida, moja poruka iz Račka birokratskoj relativizaciji je jasna: Račak je bio masakr, a ne„ događaj “. Kosovo i Bosna su pretrpeli genocid, a ne ‘građanski sukob’. Prevladaće pravda, a ne laži, poricanja i lažne Nobelove nagrade’, napisao je Thaci na Tvitteru.

Presuda Osnovnog suda u Prištini protiv bivšeg ministra kosovskih Srba Ivana Todosijevića, kojom je osuđen na dve godine zatvora zbog negiranja masakra u Račku, pokrenula je raspravu na Kosovu i u Srbiji, a beogradske vlasti, uključujući predsednika, negiraju masakr se dogodio 15. januara 1999. godine nad albanskim nenaoružanim civilima u selu Račak na Kosovu. Nakon reakcije predsednika Srbije, i EU je izdala saopštenje u kome je rečeno da nema mesta za negiranje ili relativizaciju događaja koji su se dogodili u Račku u Kosovu u januaru 1999. Takođe, Ambasada SAD u Prištini izdala je kratku izjavu, koja kvalifikuje kao neprihvatljive izjave predsednika Srbije o Račku.

Izjava američke ambasade u Prištini, 7. decembra 2019

Zapaljiva retorika i istorijski revizionizam koji smo nedavno videli u vezi sa događajima 1999. godine neprihvatljivi su. Takođe upozoravamo na selektivno osuđivanje govora na osnovu političke orijentacije ili zajednice. Sloboda govora već je dugo osnova demokratije. Događaji ove nedelje predstavljaju još jedan podsetnik koliko je važno za Kosovo i Srbiju da se vrate za sto i ponovo usmere svoju energiju za budućnost normalizacijom odnosa./ibna