Reakcije na izjavu Mickoskog o Prespanskom sporazumu

Reakcije na izjavu Mickoskog o Prespanskom sporazumu

Lider VMRO-DPMNE Hristian Mickoski reko je da će, ako dođe na vlast i obezbedi dvotrećinsku većinu u Parlamentu, povući potpis sa Sporazuma iz Prespe .

Premijer Zoran Zaev odbacio je mogućnost odbacivanja ovog  Sporazuma. Sporazum iz Prespe, rekao je on, kao i sporazum sa Bugarskom, nikada se neće promeniti, jer Mickoski nikada neće doći na vlast.

Bivši predsedavajući parlamenta Stojan Andov izjavu Mickoskog vidi kao pokušaj osvajanja glasova pre parlamentarnih izbora.

“To je nemoguće, ali oni to rade upravo prije izbora kako bi privukli neke glasače”, rekao je Andov.

VMRO-DPMNE brani poziciju lidera stranke, jer prema njima, ukidanje sporazuma sa Grčkom nije lični stav Mickoskog, već čitavog VMRO-a i građana.

„To nije nešto što Mickoski kaže, a stranka ne želi; o tome smo razgovarali; zauzeli smo stav i nećemo odustati. VMRO-DPMNE nije poput onih koji su poznati po tome što svakodnevno menjaju svoje stavove“, rekao je Igor Janushev, generalni sekretar VMRO-DPMNE.

Albanske političke stranke jednoglasno su izjavile da se protive ukidanju Sporazuma iz Prespe i da bilo koji entitet koji cilja takve akcije neće biti u mogućnosti da računa na partnerstvo sa bilo kojom albanskom strankom./ibna