Reakcije Skoplja na signale da neće biti datuma za početak pregovora

Reakcije Skoplja na signale da neće biti datuma za početak pregovora

Očekuje se da će evropski lideri danas doneti konačnu odluku o sudbini Severne Makedonije i Albanije. Postoji nada da će na samitu biti otvoren put za početak pristupnih pregovora ali iz Brisela u Skoplje dolaze različite poruke o mogućem ishodu, da li će datum biti određen ili ne.

Reporteri nekoliko medijskih izdanja u Briselu, citirajući diplomatske izvore, kažu da datum za Skoplje i Tiranu neće biti određen zbog veta Francuske. Navodno će odluka biti odložena za proleće 2020 godine. Do tada, dve zemlje će imati vremena da provedu reforme, a EU će usvojiti novu metodologiju pregovora.

Premijer Zoran Zaev priznao je u govoru na Facebook-u prošle noći da neće biti određen datum, ali je rekao da zemlja neće odustati od njegovog dobijanja. “Niko ne može da nam oduzme reforme i promene koje smo napravili zajedno i iz ovoga smo izašli jači i sa više iskustva. Postaćemo članica NATO, što je jedan od naših ciljeva od proglašenja nezavisnosti. Očito je da se Balkan menja i da postaje izvor stabilnosti. EU to dobro zna i mora prihvatiti da je Balkan Evropa. Ostajemo privrženi toj ideji i radićemo da dokažemo ko smo,” rekao je Zaev.

Sa druge strane, lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski je naglasio da je strpljenju opozicije kraj. Pozvao je na narodne proteste protiv sadašnje vlade. “Poslednje suočavanje počinje danas. Danas proglašavam pobedu VMRO-DPMNE i koalicije “Za bolju Makedoniju”. Danas pozivam sve one koji misle da je politika Zorana Zaeva i SDSM pogrešna, da nam se pridruže, bez obzira na etničku ili političku pripadnost,” rekao je Mickoski.

Nakon proglašenja zaljučaka sa Samita u Briselu, očekuju se izjave političkih i državnih lidera u Skoplju./ibna