Reeker: Podržaćemo dijalog Beograda i Prištine

Reeker: Podržaćemo dijalog Beograda i Prištine

Američki državni podsekretar za evropska i evroazijska pitanja Phillip Reeker sastaće se danas u Briselu sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Reeker je rekao da je dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i dalje glavni prioritet Sjedinjenih Država.

“Srećan sam što se dijalog vratio i mi ćemo ga podržati”, rekao je Reeker i dodao da Lajčak ima sjajan pristup.

„On je moj dobar prijatelj i kolega koji dobro poznaje oblast i probleme u regionu. Imaću priliku da ga upoznam ovde u Briselu. Radujem se tome“, rekao je Reeker.

Američki zvaničnik, koji je dobro upoznat sa Balkanom, takođe je napomenuo da će Sjedinjene Države nastaviti sa opredelenjem da podrže proces, kako bi napredovao uz posredstvo EU.

„Obe zemlje mogu postići veliki napredak. Naše ambasade, kako u Beogradu tako i u Prištini, ostaju aktivne i u bliskom su kontaktu s tamošnjim vladama kako bi ih ohrabrile da pronađu puteve za dalje pregovore. Nastavićemo da razgovaramo sa EU i drugim učesnicima u procesu. Drago nam je što je dijalog obnovljen i mi ćemo ga i dalje podržavati“, rekao je Reeker.

Takođe je naglasio da EU sprovodi veoma važne aktivnosti u dijalogu, čija je svrha, kako je ocenio, normalizacija odnosa Beograda i Prištine.

„To je i dalje prioritet za nas. Moramo raditi na pronalaženju rešenja i pozdravljamo ovu novu priliku da to učinimo. Kao što znate, Richard Grenell, specijalni izaslanik predsednika SAD za dijalog između Kosova i Srbije, obećao je da će naći rešenje za poboljšanje ekonomskih odnosa dve zemlje, kao i života građana Kosova i Srbije koji žive kao susedi,” podsetio je Reeker.

Američki zvaničnik takođe je napomenuo da je neizbežno, ali i važno, pomoći Beogradu i Prištini da pronađu “dobar smer ka normalizaciji”.

„Treba obezbediti napredak u postizanju njihovih dugoročnih ciljeva i prioriteta, ali i da se podstakne stabilnost i bezbednost u regionu. Napravljeni su značajni koraci da se postigne dogovor o vazdušnom i železničkom saobraćaju i mi podstičemo dalji rad na tome”, rekao je Reeker./ibna