Reforme u Brčkom će uspeti ako se politika i pokroviteljstvo drže podalje od javne uprave

Reforme u Brčkom će uspeti ako se politika i pokroviteljstvo drže podalje od javne uprave

Brčko je na pravom putu, ali će krajnji uspeh zavisiti o pravovremenom provođenju infrastrukturnih projekata pod pokroviteljstvom EBRD-a i Svetske banke i fokusiranom trošenju budžetskih sredstava za dobrobit cele zajednice, izjavio je prvi zamenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Michael Scanlan.

“Supervizor je u utorak posetio „Komunalno Brčko“ gdje je informiran o kupovini dve mobilne trafostanice u sklopu granta od 1,5 miliona KM koji je odobrila Skupština Distrikta u oktobru 2020. Mobilne trafostanice će poboljšati pouzdanost napajanja električnom energijom u Brčkom u slučaju prirodnih nesreća ili drugih tehničkih prekida. Iz ovog granta će se također finansirati polaganje kablovskih vodova od 35kV i 10kV čime će se omogućiti proširenje kapaciteta luke i potpomoći daljnja poslovna ulaganja,” navodi se u saopštenju OHR.

Uključujući utopljavanje tri javne zdravstvene ustanove u cilju poboljšanja energetske efikasnosti u suradnji sa UNDP-om, radi se o pozitivnim primerima kako koristiti resurse Brčkog za dobrobit zajednice, dodao je supervizor.

Scanlan je također obavio sastanke u Luci Brčko i JP „Putevi Brčko“ gde se razgovaralo o vremenskom okviru za kompletiranje modernizacije luke i obnovi pristupa za teški teretni transport iz Hrvatske i šire u brčansku luku preko novog mosta Brčko-Gunja.

Na sastanku sa predstavnicima „STUDEN & CO Holdinga“ supervizor je informisan o planu provođenja specijalne pogodbe između vlasti Distrikta i „STUDEN-a“ koja će omogućiti otvaranje 220 novih radnih mesta u poslovnoj zoni Brod, a koja je jednoglasno odobrena prošle sedmice u Skupštini Distrikta.

Supervizor se sastao sa visokim zvaničnicima Vlade i Skupštine Distrikta te je pohvalio donošenje Strategije razvoja koja će poslužiti da se obezbedi transparentan, nepolitičan i ravnomeran razvoj Distrikta u narednih sedam godina.

Međutim, ubrzana implementacija donatorskih infrastrukturnih projekata će i dalje predstavljati izazov zbog manjka neophodnih tehničkih i koordinacionih veština u brčanskoj javnoj upravi, a privremene mere kojim bi se otklonile te manjkavosti blokirane su iz političkih razloga. „To mora stati. Međunarodna zajednica je partner Brčkom, ali naša sposobnost da pomognemo pružanjem stručne i finansijske podrške pretpostavlja da Brčko kontinuirano pokazuje političku volju da okonča pokroviteljstva kako bi se posao na reformama mogao brzo završiti.“

Zbog toga su međunarodni partneri Brčkog u prvi plan stavili podršku za efikasan, transparentan i nepristrasan postupak popunjavanja Komisije za utvrđivanje sukoba interesa i Kancelarije za borbu protiv korupcije kroz stručnu pomoć OHR-a i Kancelarije za međunarodno suzbijanje narkotika i provođenje zakona Ambasade SAD, naglasio je supervizor./ibna