Regija Evros ima veliku ulogu u energetskoj tranziciji

Regija Evros ima veliku ulogu u energetskoj tranziciji

Energija je u srcu regije Evros, koja se transformiše u energetski čvor zahvaljujući TAP (Trans jadranski plinovod) i IGB (Interkonektor Grčka-Bugarska) gasovodima i plutajućoj jedinici za regasifikaciju skladišta – FSRU) u Aleksandropolisu.

Ovo je, između ostalog, potvrdioi ministar energetike i životne sredine, Giorgos Stathakis, koji je prefekturu opisao kao pionira, s obzirom na to da “može značajno doprineti energetskoj tranziciji koju Grčka preduzima u cilju rešavanja klimatskih promena, uključuje geotermalnu energiju”, sektor u kojem je“ Aleksandropolis pionir”.

Giorgos Stathakis je predstavio mere koje se preduzimaju za razvoj obnovljivih izvora energije (OIE), u kontekstu zajedničkog evropskog cilja, tako da će „2030. godine gotovo 60% energije biti proizvedeno iz OIE“.

„Praktično smo završili zakonodavstvo, institucionalni okvir, alate. Napravili smo novi zakon o geotermalnoj energiji, imamo kompletan institucionalni okvir za OIE, izmenili smo pravila zajamčenih cena koje smo ranije davali za OIE, a sada se sve radi putem konkursa; institucionalizovali smo energetske zajednice.

Druga stvar koju smo uradili pre 20 dana je da smo uveliko povećali kapacitet za proizvodnju energije za poljoprivrednike. To znači da smo pet puta povećali kapacitet sa kojim možemo preuzeti inicijativu za proizvodnju energije pomoću fotonaponskih sistema, isključujući i striktno zadržavajući zabranu korištenja na zemljištu visoke produktivnosti. Kao takva, u svim drugim kategorijama zemljišta kažemo da, ali ne i na zemlji sa visokom produktivnošću”, rekao je ministar./ibna