Reka Una proglašena “parkom prirode”

Reka Una proglašena “parkom prirode”

U još jednom pokušaju da spreči Hrvatsku da izgradi odlagalište nuklearnog otpada u blizini granice sa BiH, u blizini Novog Grada, Vlada Republike Srpske je na sednici u četvrtak reku Unu proglasila “Parkom prirode “.

Hrvatska ima nameru da smesti nuklearni otpad iz elektrane Krško na staro vojno područe na Trgovskoj gori. Problem je u tome što je ovo mesto u blizini Une, jedne od najlepših rijeka u regiji, a ugroziće i nekoliko hiljada građana BiH i Hrvatske koji žive na tom području. Svi dosadašnji pokušaji Bosne i Hercegovine da zaustave Hrvatsku da potvrdi odluku o mestu odlaganja bili su beskorisni. Hrvatska još uvek nije formalno odlučila o mestu, ali sigurno je da je Trgovska Gora jedna od favorita.

Potpredsednica Vlade Republike Srpske Srebrenka Golić potvrdila je na konferenciji za novinare da je odluka Vlade da se  Una proglasi parkom prirode još jedan odbrambeni mehanizam Republike Srpske protiv hrvatskih vlasti i njihove namere odlaganja nuklearnog otpada na Trgovskoj Gori.

“Područje proglašeno parkom prirode ima drugačiji i poseban status u evropskom zakonodavstvu”, izjavila je Golić nakon sednice vlade.

Golić, ministar prostornog planiranja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske, je najavila daće 27. septembra biti održani protesti na kojima će ljudi koji žive u slivu reke Une izraziti nezadovoljstvo zbog namere hrvatskih vlasti da zagade to područje radioaktivnim otpadom.Rekla je da Park prirode Una u Republici Srpskoj graniči s nacionalnim parkom prirode Una u Federaciji BiH, te da ga obuhvata. 13 opština u slivu Une, sa 230.000 stanovnika.

Golić je rekla da će se iduće sedmice sastati s ministrom spoljnih poslova BiH Igorom Crnatkom kako bi ga obavestila o svim aktivnostima koje je Republika Srpska poduzela kako bi sprečila nameru Hrvatske da izgradi skladište nuklearnog otpada. Prema njenim rečima, Crnadak bi tada obavestio učesnike Međunarodne konferencije o atomskoj energiji koja se sledeće nedelje održava u Beču.

“Crnadak bi trebao još jednom javno pozvati vlasti u Hrvatskoj da naprave skladište na mestu gde je Slovenija predložila, u Vrbinu, mestu porekla nuklearnog otpada”, naglasila je Golić.

Podsetila je na sve dosadašnje aktivnosti nadležnog ministarstva usmerene na sprečavanje namere Hrvatske da odloži radioaktivni otpad na Trgovskoj gori, ističući da je u tom cilju održan niz sastanaka s hrvatskim vlastima, međunarodne konferencije i sednice lokalnih parlamenata i Narodne skupštine Republike Srpske. Dodala je da je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik prvi koji je poduzeo akciju u vezi s namerom Hrvatske da izgradi deponiju nuklearnog otpada i zatražio informacije od nadležnog ministarstva. Nakon toga, rekla je, Predsedništvo BiH donelo je zaključke o izmeštanju lokacije na jednu od sedam predloženih lokacija.