Republika Srpska ne odustaje od osnivanja rezervne policije

Republika Srpska ne odustaje od osnivanja rezervne policije

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, Valentin Inzko, rekao je da je trenutni politički diskurs povezan sa rezervnim policijskim snagama u entitetima, koji je započeo jednostranim potezom Republike Srpske o ovom pitanju ne doprinosi miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini.

“Naprotiv, generisala je negativnu spiralu nepoverenja i konkurencije, pa čak i straha. Sadašnja dinamika je zabrinjavajuća jer podriva stabilnost stvaranjem tenzija i podela u zemlji, koje u završnici nemaju koristi za građane BiH. Umesto jednostranog uspostavljanja rezervnih policijskih snaga, vlasti na svim nivoima bi trebale raditi na boljoj saradnji kako bi maksimizirale javnu bezbednost i osigurale bezbedno okruženje“, rekao je Inzko u pisanoj izjavi.

Dodao je da nema uverljivog razloga za jednostrano uspostavljanje rezervnih policijskih snaga. Inzko je ponovio da su imigracijska, izbeglička i azilantska politika ustavna odgovornost državnih institucija, te da treba ojačati njihove kapacitete i da će to biti odgovarajući primer bolje saradnje.

“U tom kontekstu, pozivamo vlasti RS da ne nastavljaju dalje zakonodavne procedure u vezi sa Zakonom o policiji i unutrašnjim poslovima, već da otvore dijalog sa svojim kolegama na državnom i federalnom nivou, kao i sa međunarodnom zajednicom”, rekao je Inzko .

Visoki predstavnik se u četvrtak sastao sa Bakirom Izetbegovićem, liderom najveće bošnjačke stranke u BiH, Strankom demokratske akcije (SDA), a jedno od pitanja na sastanku bila je rezervna policija RS. Složili su se da odluka o osnivanju ovih jedinica nije dobra i ne doprinosi miru u državi. Zajednički zaključak je da vlasti u RS treba da zaustave ovaj proces. Izetbegović je naglasio da će, ako RS ne obustavi ove postupke, Federacija BiH biti primorana da snažno odgovori kroz implementaciju već započetog jačanja vlastitih policijskih snaga.

S druge strane, niko u vladajućoj koaliciji u Republici Srpskoj ne vidi nešto pogrešno u uspostavljanju rezervne policije. Ministar unutrašnjih poslova, Dragan Lukač, rekao je da će ove snage biti angažovane u aktivnostima vezanim za prirodne katastrofe, imigrantska pitanja i druge aktivnosti u kojima redovne policijske snage nisu dovoljne. Entitetski premijer Radovan Višković pozvao je vlasti u Federaciji BiH i njenim kantonima da uspostave svoju rezervnu policiju za iste namene kao što je opisano u odluci RS o osnivanju ove jedinice.

Međutim, nivo nepoverenja u BiH je toliko visok da se bošnjačka strana plaši da će dodatne policijske snage biti korištene za neku vrstu nasilnih akcija protiv povratnika bošnjačke nacionalnosti u Republici Srpskoj, na prvom mestu, a zatim za odvajanje Republike Srpske iz ostatka BiH.