Republika Srpska neće imati rezervne policijske snage

Republika Srpska neće imati rezervne policijske snage

Poslanici opozicije u Narodnoj skupštini Republike Srpske bili su zbunjeni na početku sednice u utorak jer je Vlada, dan ranije, odlučila povući predlog za formiranje rezervnih policijskih snaga u ovom entitetu .

Zbunjenost je prouzrokovana činjenicom da niko nije znao zašto je vlada donela ovu odluku i šta to znači da će policijska Jedinica za podršku biti preimenovana u “žandarmeriju” umesto da uspostave rezervne policijske snage.

U odluci je navedeno da je “žandarmeriju čine aktivni policajci, uglavnom mladi koji su se školovali na Policijskoj akademiji”.

“Ministarstvo je odlučilo da reorganizuje svoje interventne snage za brži i efikasniji odgovor na bezbednosne izazove s kojima se suočavamo u RS, uključujući veliki broj ilegalnih migranata. Na taj način smatramo da Ministarstvo unutrašnjih poslova može odgovoriti na bezbednosne izazove koji su pred policijom u narednom periodu, sa profesionalno obučenim i specijalizovanim snagama”, saopštio je MUP RS.

Prema ministarstvu, formiranje rezervne policijske jedinice traje duže i zahteva više resursa, zbog čega će izmene Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima koje propisuju formiranje rezervnih jedinica biti povučene iz postupka.

Američka ambasada u BiH pozdravila je odluku Ministarstva unutrašnjih poslova RS, nazvavši je “korak u pravom smjeru”.

“Kao što smo ranije rekli, osnivanje rezervnih policijskih jedinica u bilo kojem entitetu BiH ne doprinosi rešavanju transnacionalnog pitanja, kao što je migrantska kriza. Samo će veći stepen koordinacije i interoperabilnosti doprineti stabilnijoj i bezbednijoj Bosni i Hercegovini. S druge strane, rezervne policijske snage samo bi povećale tenzije i dovele do eskalacije nepoverenja, istaknuto je iz ambasade SAD.

Ambasada traži dodatne informacije u vezi sa saopštenjem za štampu od 24. juna, prema kojem će policijska Jedinica za podršku promeniti ime u “žandarmeriju”, koja je definisana kao vojna komponenta institucija za provođenje zakona,

Ali, bošnjački potpredsednik Republike Srpske, Ramiz Salkić, upozorio je da formiranje žandarmerije nije dobra odluka.

On je istakao da povlačenje formiranja rezervne jedinice, sa najavom formiranja žandarmerije, zapravo ne znači odustajanje od ideje o formiranju oružane formacije”, sa ciljem da se koristi za realizaciju političkih ideja i ciljeva u datom trenutku.”

“Formiranje Žandarmerije od redovnih policajaca, čiji bi se broj povećao, možda je i opasnija ideja od rezervnih snaga, imajući u vidu operabilnost, obuku i opremu takve jedinice,” upozorio je Salkić.

On smatra da cilj ne bi trebalo da bude stvaranje novih formacija unutar Ministarstva unutrašnjih poslova, već da postojeći sastav, u smislu nacionalne zastupljenosti, treba da se dovede u ustavne okvire.