Republika Srpska osnovala je Žandarmerijsku jedinicu

Republika Srpska osnovala je Žandarmerijsku jedinicu

Uprkos kritikama više međunarodnih organizacija i političara iz bošnjačkih stranaka, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske promovisalo je u utorak Jedinicu žandarmerije, kao novu formaciju policije u ovom bosanskohercegovačkom entitetu.

Ceremonija postrojavanja održana je u Centru za obuku u blizini Banjaluke, kojoj je prisustvovalo celo rukovodstvo RS-a, uključujući srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika. On  je izjavio da je novoformirana jedinica svestrana i da se može koristiti bez obzira na izazove sa kojima se suočava.

„Žandarmerija je operativna jedinica koja se može koristiti u raznim zadacima i veoma je pokretna, nije stacionarna. Razvijamo moderne policijske snage slične onima na Zapadu. Ono što mi je važno jeste da sam od ljudi širom RS dobijao pozitivne poruke za način na koji smo to organizovali, jer on ljudima daje osećaj bezbednosti, a to nam je važno,” rekao je Dodik.

Dodao je da je “ovo ujedno i poruka da smo spremni suočiti se sa svim potencijalnim izazovima sa bilo koje strane, poput pretnje ustavnoj strukturi ili bezbednosti bilo kojeg našeg građanina.”

Predsednica RS, Željka Cvijanović, rekla je novinarimada ovo predstavlja veliki korak napred u jačanju Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

“Volela bih da niko morao koristiti silu i oružje, želim da gradimo bolnice kako ne bismo imali bolesnih ljudi, ali na žalost, svijet je drugačiji … Moramo raditi na jačanju naših institucija i kapacitetu da RS bude bezbedna i stabilna, a da bismo bila takva republika, moramo biti jači ekonomski i finansijski, moramo zaštititi političku stabilnost naših institucija i moramo svakodnevno jačati opštu bezbednost,” istakla je ona.

S druge strane, bošnjački potpredsjednik Republike Srpske, Ramiz Salkić, rekao je da nema sumnje da će nova jedinica služiti zaštiti i provođenju ideja i ciljeva određene politike.

“Dobro obučena i dobro opremljena jedinica, bez obzira što ima manje policajaca, može biti mnogo opasnija ako je zloupotrebljena od strane sistema ili interesne grupe”, tvrdi Salkić.

Ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara rekao je da je osnivanje Žandarmerije RS neuspešan pokušaj izlaska iz neugodne situacije, jer nije formiran rezervni sastav policije u ovom entitetu.

Pojasnio je da Ministarstvo unutrašnjih poslova RS nije proširilo svoje kapacitete, već je formiralo novu jedinicu od postojećih zaposlenih.

Sigurno je da će nova policijska jedinica moći pomoći Graničnoj policiji BiH u zaštiti državnih granica od ilegalnih migranata, ali bit će i pitanje koje se protiv RS može upotrebiti u političkim sporovima s bošnjačkim političarima./ibna