Republika Srpska raspisala tender za autoput

Republika Srpska raspisala tender za autoput

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je preduzeće Autoputevi RS raspisalo međunarodni javni tender za izgradnju deonice autoputa Vukosavlje – Rača, sa rokom od 45 dana u kojem zainteresovane kompanije moraju da podnesu prijave.

Višković u intervjuu agenciji SRNA naglašava da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da će Srbija učestvovati sa 100 miliona evra u direktnoj izgradnji dela autoputa Rača-Bijeljina, dužine 17,2 kilometra, koji se procenjuje na 140 miliona evra.

Premijer Srpske je objasnio da je tenderom predviđena ne samo izgradnja, već i finansiranje i priprema tehničke dokumentacije za autoput Vukosavlje-Rača, podeljen u tri dela – Vukosavlje-Brčko, Brčko-Bijeljina i Bijeljina-Rača.

Naglasio je da je povezivanje autoputem kroz teritoriju Republike Srpske od strateškog interesa i za Banjaluku i za Beograd.

U razgovoru za SRNU Višković je izjavio da Vlada radi na realizaciji niza drugih projekata, među kojima je izgradnja aerodroma Trebinje, kao i hidroelektrana “Buk Bijela”, “Dabar” i “Bistrica “.

Govoreći o ekonomskoj situaciji u Republici Srpskoj, Višković je rekao da se RS nalazi u položaju koji se ne može kvalifikovati kao zadovoljavajući ili nezadovoljavajući.

On je istakao da je Republika Srpska imala najbolji koeficijent raspodjele PDV-a od kada je uspostavljena Uprava za indirektno oporezivanje.

Komentarišući migrantsku krizu u BiH, Višković je istakao da je to veoma ozbiljno pitanje i veliki bezbednosni problem za sve građane kako u Republici Srpskoj, tako i u FBiH, sa kojima se malo ili skoro niko nije bavio na nivou BiH.

Prema njegovom mišljenju, broj migranata koji dolaze u BiH zabrinjavajući je sa sigurnosnog stanovišta, ali i zbog epidemiološke situacije.