Republika Srpska se priprema da uvede vanredno stanje

Republika Srpska se priprema da uvede vanredno stanje

Vlada Republike Srpske uputiće danas zahtev Narodnoj skupštini Republike Srpske da održi posebnu sednicu radi proglašavanja vanrednog stanja na teritoriji Republike Srpske, navodi se u saopštenju Kancelarije predsednika Republike Srpske.

Zahtev se zasniva na članu 70 Ustava Republike Srpske i članu 38 Zakona o Vladi Republike Srpske, zaključeno je na sastanku koji je sazvala predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović. Na sastanku su se učesnici složili da Vlada zvanično zatraži od Narodne skupštine Republike Srpske da održi posebnu sednicu.

Lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), najveće političke stranke u Republici Srpskoj, i srpski član Predsedništva BiH, Milorad Dodik, rekao je za javni servis da postoje pojedinci koji ne razumeju koliko je ozbiljna situacija i to je razlog da RS uvede vanredno stanje. Pre nekoliko dana, ovaj bh.entitet uveo je “vanrednu situaciju”, nepoznatu kategoriju za građane. BiH je nedavno uvela „stanje prirodne ili druge katastrofe“, koja uz „stanje prirodne katastrofe“ u Federaciji BiH, sada dodatno zbunjuje građane. U stvari, gotovo polovina od deset kantona u F BiH nije uvela nikakvu vanrednu situaciju.

To znači da će od subote državni nivo BiH biti na jednom nivou vanredne situacije, entiteti na drugom ali različitim nivoima, a kantoni na nekom trećem ili četvrtom nivou.

Čudo zvano Bosna i Hercegovina će i dalje, iznova i iznova, nastaviti da iznenađuje sopstvene građane.