Republika Srpska sprečila eksponencijalni rast broja obolelih

Republika Srpska sprečila eksponencijalni rast broja obolelih

Prvi slučaj infekcije koronavirusom u BiH zabeležen je početkom marta u Banja Luci, najvećem gradu Republike Srpske, i nakon toga se pojavilo još nekoliko žarišta infekcije zbog kojih je ovaj BiH entitet potonuo u posebne mere i zabrane čiji je cilj suzbijanje širenja pandemije.

Do danas je u RS ukupno registrovano 348 osoba pozitivnih na koronavirus. Od tog broja do sada se oporavilo 65 osoba, dok je 12 preminulo. Blizu 15 hiljada osoba je izašlo iz izolacije, dok su pod zdravstvenim nadzorom 6.773 osobe.

“Sve mere koje smo do sada donosili bazirane su na proceni trenutne epidemiološke situacije, imaju svoje stručno i zakonsko uporište. Sa epidemiološkog aspekta nemamo dilemu da li se mere koje su na snazi trebaju i moraju sprovesti od strane svakog pojedinca,” navodi Ministarstvo u odgovoru na pitanja agencije IBNA.

Ministarstvo naglašava da ovaj virus nije tipičan, pojavljuje se prvi put u svetu i biće potreban određen protok vremena da se vide njegove stvarne karakteristike. “Svi podaci sa kojima trenutno raspolažemo su bazirani na preliminarnim naučnim studijama koje su u rađene prije svega u Kini i Italiji. Trenutno znamo kako se širi i zbog toga smo u mogućnosti da delujemo putem preventivnih mera i da ograničimo puteve kretanja virusa. Najefikasnija mera je izolacija osobe koja je pozitivna na novi virus korona i socijalna distanca unutar zajednice i naravno, sprovođenje svih preporuka koje se tiču lične higijene i higijene prostora,” ističe se u odgovoru.

Kada je u pitanju lečenje pacijenata od COVID 19 obolenja, koristi se  terapija podrške i u tom smsilu postoji nekoliko protokola lečenja, što zavisi i od zdravstvenog stanja pacijenta.

“U Republici Srpskoj je imenovana grupa profesora Medicinskog fakulteta, koji prate međunarodne protokole i iskustva i preporučuju protokole lečenja u skladu sa kliničkom slikom pacijenta. Kombinacije anitimalarika i ativirotika se, pre svega, koriste kod lečenja pacijenata sa teškom kliničkom slikom, dok se kod lakše kliničke slike preporučuje dovoljna nadoknada tečnosti, vitamin C, antipiretici, mirovanje itd. U svakom slučaju, međunarodna istraživanja su u toku, radi se o preporukama, ali u svakom slučaju o tome odlučuje struka,” navodi Ministarstvo.

U odgovoru se podseća da je Ministarstvo sa pripremama za ovu stuaciju krenulo već sredinom januara.

“Do sada smo uspeli da imamo linerani rast broja obolelih, da izbegnemo eksponencijali rast i da smanjimo pritisak na zdravstveni sistem. Nezahvalno je davati bilo kakve prognoze, ali ostaje apel građanima da narednih tri do četiri sedmice, ostanu kod kuće, kako bismo bili u prilici da u maju ponovo sagledamo situaciju,” kažu u Ministarstvu zdravlja RS.