Republika Srpska uvela vanredno stanje

Republika Srpska uvela vanredno stanje

Nakon sporazuma predsednice Republike Srpske i bošnjačkih predstavnika u Parlamentu RS, odluka o uvođenju vanrednog stanja u ovom BiH entitetu je objavljena u “Službenim novinama”. Jutros je ova odluka i stupila na snagu.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će nakon uvođenja vanrednog stanja u Republici Srpskoj brže biti donošeni propisi i uredbe sa zakonskom snagom koje će, pre svega, biti podrška uvedenim merama vlasti radi efikasnijeg saniranja ekonomskih i drugih posledica virusa korona.

“To podrazumeva da država može da plati doprinose za radnike u privatnom sektoru, da se regulišu određena prava radnika iz radno-pravnih odnosa i prolongiraju porezi. Ne radi se o tome da će nekome nešto biti otpisano, već će se porez samo prolongirati, reprogramirati ili će biti stavljen neki moratorijum. A kasnije i zavisno od krize videćemo na koje sve načine i u kojem periodu će se taj porez plaćati”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

On je ponovio da se porez mora plaćati, a država je tu da pomogne.

Dodik je rekao da će se nakon uvođenja vanrednog stanja promeniti odredbe Zakona o kaznama, te da zagovara formiranje posebnih odelenja tužilaštava i sudova da bi se adekvatnije reagovalo na kršenje uvedenih mera.

“Tu je i niz mera u poljoprivredi – povećanje budžeta, 9.000 paketa za setvu, podrška svim poljoprivrednim proizvođačima…”, rekao je Dodik.

On je konstatovao da je vanredno stanje povodom koronavirusa u Srpskoj moglo biti uvedeno ranije, te da se bespotrebno izgubilo vreme.