Reuters: Evropski bogataši ne žele da se zemlje Zapadnog Balkana pridruže EU

Reuters: Evropski bogataši ne žele da se zemlje Zapadnog Balkana pridruže EU

Prema izvještaju agenicje Reuters, koja se poziva na izjave četiri diplomate i interni dokument Unije, neke bogate evropske zemlje više ne mogu garantovati pristupanje zemalja Zapadnog Balkana EU, uprkos njihovim prethodnim uveravanjima i obavezama.

Izgledi za članstvo u Zapadnom Balkanu otvoreni su pre 18 godina kada je EU izrazila “bezrezervnu podršku evropskoj perspektivi” šest zemalja (Srbije, Albanije, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova). Međutim, prema Rojtersu, neka negativna iskustva iz načina na koji je pripremljeno proširenje Unije na istok (naročito skokovito pridruživanje Rumunije i Bugarske 2007.), intenziviranje migracijskog problema i inherentni problemi zemalja Zapadnog Balkana, doveli su do toga da je ova mogućnost malo verovatna. Neke od bogatih zemalja Unije, poput Francuske, Holandije i Danske, izrazile su snažne zamerke novom hitnom proširenju.

U izveštaju Reutersa se navodi da je do sinoć ostalo neizvjesno čak i da li će biti zajedničkog saopštenja na samitu EU-Zapadni Balkan koji će se održati 6. oktobra u Sloveniji, jer dve runde konsultacija između predstavnika država članica nisu uspele premostiti postojeće razlike.

Najneposredniji problem predstavlja Bugarska, koja se protivi pristupanju Severne Makedonije i ne namerava da ukine veto na otvaranje pristupnih pregovora ako se ne reše postojeće razlike sa Skopljem oko jezika, istorije i nacionalnog identiteta. Bugarski veto takođe uključuje kandidaturu Albanije, jer dve zemlje „idu ruku pod ruku“ u procesu pristupanja EU.

Pritisak za proširenje

Države članice EU koje se zalažu za proširenje Zapadnog Balkana (Austrija, Italija, Hrvatska, Hrvatska, Slovenija, baltičke države) kritikuju Njemačku i Francusku zbog toga što ne vrše pritisak koji bi i trebale izvršiti na Bugarsku da ukine veto. Frustracija zbog zastoja u proširenju najizraženija je u Srbiji, jedinoj od šest kandidata koja po svemu sudeći već u velikoj meri ispunjava kriterijume za pristupanje. / ibna

Izvor: skopjenevs.mk