Rezultati izbora za Evropski parlament ukazuju na nadu za Kosovo i Balkan

Rezultati izbora za Evropski parlament ukazuju na nadu za Kosovo i Balkan

Rezultati Evropskog parlamenta su dobre vesti za Kosovo i druge zemlje u regionu koje teže članstvu u EU.

EPP i SND ostaće glavni politički blokovi u Evropskom parlamentu, dok su liberali Partije zelenih takođe dobro prošli.

Stručnjak za politička dešavanja, Artan Murati, kaže da sa ovakvim rezultatima stranke krajnje desnice neće igrati toliko veliku ulogu u novom Evropskom parlamentu.

“Dobra vest je da više nećemo morati da se suočavamo sa anti-EU zemljama, koje su protiv proširenja EU. U najgorem scenariju, Kosovo će nastaviti da se suočava sa konfuznom politikom EU koju sprovode njene tradicionalne stranke. Ipak, postoji nada. Liberali i zeleni podržavaju Kosovo i Balkan uopšte”, kaže Murati.

Kosovski poslanik, Ilir Deda, kaže da uz odlične rezultate koje su postigli zeleni i liberalni demokrati, ekspanzija Evropske unije sada mora biti konkretnija.

Prema njegovim rečima, Evropska unija sada mora ozbiljno ponuditi svoju ekspanziju zemljama regiona.

Na osnovu preliminarnih rezultata, Evropska narodna stranka imat će 173 mesta, socijaldemokrate će imati 147 mesta, Liberalni savez i demokrate zajedno s Macronovom La Republikue en Marche imat će 102 mesta, zeleni će imati 71 mesto, konzervativci i reformisti će imati 58 mesta, Evropa nacija i sloboda (Salvinijev savez) imat će 57 mesta, Europa slobode i Direct Democracy imat će 56 mesta, Evropska ujedinjena levica/Nordijska zelena levica imat će 42 mesta. / ibna /