back to top
NaslovnicaVestiRIJEŠEN PROBLEMATIČNI I VIŠEGODIŠNJI PROBLEM VODOSNABDJEVANJA DIVČIBARA: Izgradnja vodovodne mreže, novi rezervoar...

RIJEŠEN PROBLEMATIČNI I VIŠEGODIŠNJI PROBLEM VODOSNABDJEVANJA DIVČIBARA: Izgradnja vodovodne mreže, novi rezervoar i povećani kapacitet vode

Problem vodosnabdevanja Divčibara je u potpunosti riješen izgradnjom vodovodne mreže, novog rezervoara i povećanjem kapaciteta vode. Novi kapaciteti omogućit će stabilno snabdijevanje u budućnosti, čak i u uslovima izgradnje novih smeštajnih objekata, navedeno je u saopštenju za javnost valjevskog „Vodovoda“.

Radovi su započeti 2022. godine, a sredstva od 2,5 miliona evra su obezbijeđena posredstvom Kancelarije za javna ulaganja. Na sistem vodosnabdevanja priključene su dvije nove bušotine, jedna kod Hotela “Pepa”, a druga kod odmarališta “Stevan Filipović”.

– Uveli smo u sistem dvije nove bušotine zacevili ih do oko 80 metara dubine i posredstvom dvije crpne stanice tu vodu šaljemo do novih rezervoara. Rezervoari se nalaze na samom ulasku na Divčibare praktično na najvišoj koti. Ranije smo imali rezervoar kapaciteta 200 kubika, a sada smo napravili i dva nova sa po 300 kubika, što znači da sada na raspolaganju imamo 800 kubika vode u rezervoarima. Ujedno, mi smo drastično povećali samu proizvodnju vode sa 10 litara koliko smo do sada imali na sistemu jezera na 18 litara, koliko sada imamo-naveo je član Gradskog veća Vladimir Blagojević.

Direktor valjevskog Vodovoda Ivan Filipović kaže da su prvomajski praznici i prepune Divčibare pokazali stabilnost vodosnabdevanja te i da su povećani kapaciteti i više nego dovoljni za potrošnju čak i u prazničnim danima kada je posjeta turista značajno veća.

- Advertisement -

– Par dana prije prvog maja, stavili smo fabriku u probni rad, to jest dvije bušotine smo stavili u probni rad da vidimo kako se sistem ponaša pri maksimalnoj popunjenosti kapaciteta na Divčibarama i imali smo jednu izvanrednu situaciju, doživjeli smo i mi prijatno iznenađenje, u smislu da Divčibare koje su bile prepune u tom trenutku, potrošnja je bila preko 15 litara u sekundi. Ono što je bitno, jeste da smo sve vrijeme imali pun rezervoar. Ne treba zaboraviti da je ranije fabrika radila sa 10 l/s sa jezera, to znači da je rezervoar bio faktički protočan i visinske zone na planini nisu imale vodu. Ovaj put, stavljanjem dvije bušotine u funkciju, imali smo, pri maksimalnoj posjeti, dovoljne količine vode, svi su imali vode, nismo imali nijednu pritužbu građana, tako da je to sjajna vijest i svakako veliki benefit za samu planinu- kaže Filipović.

On navodi da će novi kapaciteti rezervoara biti sasvim dovoljni i za proširenje turističkih i smeštajnih kapaciteta na Divčibarama.

– Riješili smo na dugoročni vremenski rok pitanje vodosnabdevanja Divčibara. Trenutno ispitujemo vodovodnu mrežu, ceo sistem je u probnom radu i voda je u skladu sa pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode u internim analizama JKP Vodovod Valjevo koje se obavljaju svakodnevno na nekoliko tačaka na mreži. Dok ne podesimo sve parametre odnosa sirovih voda koje se mešaju ostaje preporuka koja je trenutno na snazi. Nakon što iz Zavoda za javno zdravlje stigne potvrda analize vode promijenit ćemo preporuku o čemu ćemo obavijestiti svoje potrošače – kaže Filipović i dodaje da će na Divčibarama stalno biti prisutna ekipa preduzeća od 12 zaposlenih koja će se starati o kompletnom sistemu vodosnabdevanja Divčibara.


Izvor: ( www.kurir.rs / Ibna.rs )

- Advertisement -

Najnovije objave

ELON MUSK MIRI SE SA GLAVNIM RIVALOM – ODUSTAO OD TUŽBE PROTIV OPENAI I SEMA ALTMANA, A RAZLOG JE TAJAN

Na sudu u Kaliforniji, Musk je optužio AI firmu kojoj je pomogao da se...

IMOVINA JE ENTITETIMA: Dodik kaže da je “sve bolelo” kad je Republika Srpska priznala postojanje granice

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da su ženevski i njujorški dokumenti utvrdili...

Fenerbahče preoteo titulu Efesu: Drama u Turskoj, novi šampion nakon produžetka!

Košarkaši Fenerbahčea su osvojili titulu šampiona Turske. Fenerbahče je u četvtrom meču finalne serije savladao...

ELON MUSK MIRI SE SA GLAVNIM RIVALOM – ODUSTAO OD TUŽBE PROTIV OPENAI I SEMA ALTMANA, A RAZLOG JE TAJAN

Na sudu u Kaliforniji, Musk je optužio AI firmu kojoj je pomogao da se...

IMOVINA JE ENTITETIMA: Dodik kaže da je “sve bolelo” kad je Republika Srpska priznala postojanje granice

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da su ženevski i njujorški dokumenti utvrdili...