Rim “blokira” završetak istočnomediteranskog gasovoda

Rim “blokira” završetak istočnomediteranskog gasovoda

Italija neće dozvoliti dalji napredak istočnomediteranskog gasovoda (East Med) od strane italijanskog Edisona i grčke DEPA u južnoj Italiji, kao što je predviđeno prvobitnim dizajnom, rekao je italijanski premijer Giuseppe Conte.

Prema novinskoj agenciji Reuters, naftovod Posejdon, koji je obezbedio tranzitnu dozvolu od Grčke do Otranta i poslednji je deo gasovoda EastMed, koji će – kada počne komercijalna eksploatacija – transportovati prirodni gas sa istoka Mediteranskog bazena za Italiju, neće proći kroz južnu Italiju.

“Italijanska vlada trenutno nije zainteresovana za izgradnju poslednjeg dela gasovoda Posejdon kako je planirano”, rekao je Giuseppe Conte.

Pre dve godine, DEPA i Edison su potpisali sporazum o saradnji sa ruskim Gazpromom o otvaranju južne tranzitne trase gasa ka zapadnoj Evropi.

SAD vrše snažan pritisak na zemlje članice EU, zahtevajući da osiguraju alternativne izvore opskrbe gasom kako bi ograničili ulogu Rusije.

Međutim, italijanski premijer je rekao da bi se moglo naći rešenje, zahvaljujući Trans jadranskom gasovodu (TAP), za koji se očekuje da će uskoro biti završen i koji je izgrađen za transport gasa iz Azerbejdžana u južnu Italiju.

Naftovod TAP mnogi vide kao način da se smanji zavisnost Evrope od ruskog gasa.

“To bi moglo imati dinamičan rast, i povezivanje gasovoda sa Italijom”, rekao je italijanski premijer.

Pokret “Pet zvezda”, koji je dio vladajuće koalicije s desničarskom Severnom ligom, objavio je da želi postepeno zabraniti korištenje fosilnih goriva do 2050. godine i okrenuti se razvoju obnovljivih izvora energije./ibna