back to top
NaslovnicaZabavaROĐEN U LOGORU, GDE SU MU UBILI MAJKU: Naš poznati reditelj saznao...

ROĐEN U LOGORU, GDE SU MU UBILI MAJKU: Naš poznati reditelj saznao je za svoju strašnu sudbinu sa 18 godina “Sad možeš u Nišu otkriti istinu”Rođenje reditelja Želimira Žilnika

Rođenje reditelja Želimira Žilnika

Rođenje reditelja Želimira Žilnika (82) 8. septembra 1942. godine u nacističkom logoru na Crvenom krstu u Nišu nosi sa sobom neverovatnu, čudesnu priču. Storija o borbi njegovih roditelja Konrada i Milice, istrajnost njegove majke da ga donese na svet u nehumanim uslovima neprestane torture Nemaca, slučajan susret u logoraškim sobama s bakom i dekom samo su deo vrlo emotivne istorije ove porodice. Jedno je sigurno, on je kao nijedna druga beba tog vremena bio željen. Zato je i dobio ime Želimir.

Kad se za neku storiju kaže da je “filmska”, jasno je da je osmišljena ljudskim razmišljanjem, ali dolazak na svet Želimira zasad je, zaista, nenapisana beletristika kojoj nikakva čovekova mašta nije potrebna. Tadašnji događaji u vezi s njegovom porodicom zadiru u okvire ruskih klasika. Čak i činjenica da ta priča ima srećan kraj upitna je jer su svi njegovi najbliži dali živote da bi Želimir živeo. Uspeli su u tome.

- Advertisement -

Viša kustoskinja Narodnog muzeja u Nišu Ivana Gruden Milentijević pokazuje Kuriru krevetac u kome je boravio Žilnik, njegove pletene popkice, ispletene od nekog džempera, sobu Crvenog krsta u kojoj je boravio i jedan deo stalne postavke posvećen ovoj porodici.

– Njegova majka Milica je bila predratna skojevka. U nekom trenutku u Beogradu trebalo je da se izvede akcija spaljivanja nekog nacističkog štampanog materijala. Ona je učestvovala u mnogim akcijama, a u toj je sa još dvoje drugova očigledno bila malo neoprezna. Bacali su neki eksploziv i nakon toga su se razbežali. Njoj je iz te akcije delom nagorela kosa. Ostalo dvoje su odmah uhvaćeni i streljani u Jajincima, a ona je uhapšena u raciji u Prokuplju, gde je bila prebačena kako ne bi bila otkrivena. Nakon toga je dovode u ovaj logor. Do samog kraja i njenog tragičnog svršetka nije se znalo da je ona supruga Konrada Žilnika, tada vrlo traženog komuniste, koji je bio organizator ustanka oko Niša. Ona je, inače, bila studentkinja filozofije iz Beograda – počinje priču Ivana Gruden Milentijević i dodaje da je žar tadašnjih komunista za borbom protiv okupatora, a posebno Žilnikovih roditelja, bio za divljenje.Izvor: ( www.kurir.rs / Ibna.rs )

- Advertisement -

Najnovije objave