Rot: Bugarska ne može da drži proširenje EU kao taoca sa svojim bilateralnim zahtevima

Rot: Bugarska ne može da drži proširenje EU kao taoca sa svojim bilateralnim zahtevima

Sofija ne može da drži proširenje Evropske unije kao taoca, izjavio je nemački ministar za Evropu Mihael Rot u tekstu za list “Welt”.

“Albanija i Severna Makedonija, na putu ka EU, postigle su mnogo, ispunile ambiciozan reformski program i nisu dozvolile da ih razne prepreke zaustave. Rešavajući spor oko imena sa Grčkom, Severna Makedonija je napisala istoriju u pravom smislu te reči. Stoga je zeleno svetlo za početak pristupnih pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom bio pravi i neophodan korak. Međuvladine konferencije sa dve zemlje sada moraju da se održe što je pre moguće, jer su uslovi ispunjeni. Nemačka je to snažno podržala tokom svog EU predsedavanja “, napisao je Rot.

On je takođe rekao da “EU mora da održi svoje obećanje i ispuni ga” i da “Bugarska ne može da nameće svoje bilateralne zahteve na evropskom nivou”.

“Proces pridruživanja ne bi trebalo odlagati na neodređeno vreme, jer ga jedna članica EU drži kao taoca sopstvenih bilateralnih zahteva”, napisao je Rot.

Nemački ministar je rekao da su hitno potrebne pozitivne poruke za Zapadni Balkan, dodajući da “ništa manje od kredibiliteta EU nije na liniji”.

“Bliski odnosi sa Zapadnim Balkanom su naš najveći strateški interes. U suprotnom, biće i drugih aktera koji nemaju mnogo zajedničkog sa našim vrednostima. To ne smemo dozvoliti u svetu u kojem se nadmećemo sa autoritarnim silama”.

Rot upozorava da, ako EU ne ispuni svoja obećanja na Zapadnom Balkanu, onda se sama ne može ni opisati kao globalni igrač. S tim u vezi, on očekuje podršku nove američke vlade.

Nova američka administracija će očekivati da preuzmemo veću odgovornost u našem susedstvu. “Izbor Džoa Bajdena za predsednika SAD pruža nam mogućnost da ponovo i odlučno radimo zajedno na slobodi, pomirenju i demokratiji na Zapadnom Balkanu”, napisao je Majkl Rot u tekstu za “Welt”./ibna