Rumnija: Iohannis osudio nasilje na protestima protiv zaključavanja

Rumnija: Iohannis osudio nasilje na protestima protiv zaključavanja

U poruci od utorka, rumunski predsednik Klaus Iohannis osudio je ekstremističko i ksenofobično nasilje koje se dogodilo tokom protesta u ponedeljak. Predsednik je takođe osudio „pokušaj političkog iskorišćavanja protesta“ kako bi se od njih stvorili „propagatori mržnje, ksenofobije i antisemitizma“. Rekao je da razume Rumune koji su bili nesrećni nakon godinu dana ograničenja, međutim „ove mere su jedina stvar koja nam može pomoći da smanjimo širenje koronavirusa“.

Predsedavajući Parlamenta, Ludovik Orban, rekao je u utorak da ne razume zahteve onih koji su izašli na ulice u znak protesta zbog ograničenja. Lider PNL-a tvrdi da su ograničenja neophodna i da nisu preduzeta tek „radi mera“.

Sukobi su izbili tokom protesta u Bukureštu u ponedeljak protiv vladinih restriktivnih mera za borbu protiv trećeg talasa pandemije. „Kraj pandemiji!“ vkali su demonstranti drugog dana protesta protiv novih ograničenja nametnutih tokom pandemije.

Snage bezbednosti bacile su suzavac na demonstrante, koji su ih napali kamenjem i drugim predmetima, povređujući nekoliko policajaca. Uhapšeno oko 100 demonstranata.

Slični skupovi održani su u gradovima širom Rumunije, gde se zabfana kretanja noću primenjuje od 22:00 do 05:00. Vlada je uvela oštrija ograničenja krajem prošle nedelje. Većina demonstranata, koji su protestovali bez držanja fizičke distance ili nošenja maski, optužuju Vladu da su usvojene mere već uticale na ekonomiju, ali i na društveni život. / ibna