Rumun Mircea Geoana imenovan za zamenika generalnog sekretara NATO-a

Rumun Mircea Geoana imenovan za zamenika generalnog sekretara NATO-a

Ministar spoljnih poslova Rumunije: „Imenovanje Mircee Geoane za zamenika generalnog sekretara NATO-a važan je trenutak za učešće Rumunije u Alijansi”

Rumun Mircea Geoana imenovan je za zamenika generalnog sekretara NATO-a, što predstavlja najvišu poziciju koju ova država ima u hijerarhiji Alijanse. Ministarstvo spoljnih poslova čestitalo je Mircei Geoani na novoj poziiji, ističući da ova odluka “predstavlja važan trenutak učešća Rumunije u Severnoatlantskom savezu”.

Dalje, u saopštenje ministarstva spoljnih poslova se naglašava da “zauzimanje visoke i odgovorne pozicije na savezničkom nivou, kao najvišoj poziciji Rumunije u hijerarhiji NATO, potvrđuje profesionalno iskustvo i kvalifikacije rumunskog kandidata i takođe predstavlja posebno priznanje uloge Rumunije i njenog značajnog učešća u NATO-u, 15 godina nakon pristupanja Severnoatlantskom savezu”.

Ministarstvo izražava uverenje da će imenovanje Mircea Geoane “doprineti daljem jačanju uloge i misije NATO-a za bezbednost i kolektivnu odbranu evroatlantskog područja za dobrobit Rumunije, svih savezničkih država i njihovih građana”, zaključuje ministarstvo u saopštenju.

Mircea Geoana, sa svoje strane, napisao je na svom ličnom nalogu na Facebooku: “Veoma sam zadovoljan imenovanjem, od strane generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, za sledećeg zamenika generalnog sekretara. To je veliki izazov i prilika da služimo našem Savezu, koji čuva oko milijardu ljudi. Tokom moje diplomatske i političke karijere, bio sam zagovornik transatlantskih veza i evroatlantskih integracija Rumunije, tako da je uistinu moja čast biti prvi Rumun koji je imenovan na ovo važno mesto. Ovo takođe prepoznaje značajan doprinos Rumunije NATO-u”.

Mircea Geoana, karijerni diplomata, rođen je 14. jula 1958. godine u Bukureštu, osnivač je i predsednik Aspen Instituta Rumunija, bivši predsednik rumunskog Senata, a bio je i rumunski ministar spoljnih poslova i ambasador u Sjedinjenim Državama. On će preuzeti dužnosti sredinom oktobra 2019. godine.

Svojom porukom na Tvitteru, Jens Stoltenberg je objavio da će Mircea Geoana biti njegov zamenik u NATO-u. “Zadovoljstvo mi je da najavim postavljanje rumunskog diplomate na ovu visoku poziciju u Severnoatlantskom savezu”.

Rumunska remijerka Dancila takođe je čestitala Geoani na novoj dužnosti. “Čestitamo Mircei Geoani na imenovanju za zamenika generalnog sekretara NATO-a! Oduševljeni smo što smo u Alijansi predstavljeni od strane Rumuna sa širokim političkim i diplomatskim iskustvom, koji podržava transatlantsku vezu i evroatlantsku integraciju Rumunije“, rekla je Dancila./ibna