Rumunija: 16. avgust proglašen Danom sećanja na nasilje nad hrišćanima

Rumunija: 16. avgust proglašen Danom sećanja na nasilje nad hrišćanima

Nakon glasanja parlamenta, 24. juna, o predlogu zakona koji je ranije dobio zeleno svetlo Senata, 16. avgusta je proglašen za Dan sećanja na nasilje nad hrišćanima u Rumuniji.

Na taj datum sedišta Vlade, Parlamenta, javne zgrade, Triumfalna kapija i Palata Mogosoaia biće osvetljeni crvenim svetlom. Moguće je održavati javne događaje i verske službe uz dozvolu vlasti.

U Rumuniji, 16. avgusta je praznik mučenika Brancoveni koje je rumunska pravoslavna crkva kanonizovala 1992. godine. Konstantin Bracoveanu, nekadašnji vođa Vlaha, i njegova četiri sina odvedeni su u Carigrad, gde su ih mučili do smrti.

Izveštač PNL-a Daniel Gheorghe rekao je da mu je cilj bio da informiše Rumune, posebno mlade, o ulozi hrišćanstva u istoriji Rumunije i stalnom i teškom progonu hrišćana širom sveta. Takođe je izrazio nadu da će zakon ohrabriti hrišćane da brane svoje pravo da slobodno veruju bez straha ili uznemiravanja.

Istraživački centar Pew saopštio je 2018. godine da je Rumunija najreligioznija nacija u Evropi zasnovana na četiri kriterijuma: važnost religije u životu ljudi, redovna praksa verskih obaveza, molitva i izvesnost vere.

U Rumuniji 64% stanovništva kaže da su apsolutno sigurni u Božje postojanje, 50% kaže da religija igra važnu ulogu u njihovom životu, 50% dolazi u službu barem jednom mesečno, dok 44% kaže da se moli svakodnevno.

Na osnovu tih odgovora, Pew tvrdi da se 55% Rumuna može smatrati „ekstremno religioznim“. / ibna