Rumunija: 31 ovi slučaj zaraze – mladi doktori pozvani da se pridruže borbi protiv pandemije

Rumunija: 31 ovi slučaj zaraze – mladi doktori pozvani da se pridruže borbi protiv pandemije

Prema dnevnom ažuriranju rumunskih vlasti o koronavirusu, u poslednja 24 sata potvrđen je 31 novi slučaj COVID-19, čime je ukupan broj pacijenata dostigao 308. Od ovog broja, 31 pacijent je otpušten iz bolnice.

Rumunski ministar zdravlja Victor Costache u intervjuu za Digi 24 rekao je da infekcija koronavirusom „nije veoma složena bolest, ali zahteva mnogo logističkih resursa“.

„Neophodan je stalni pristup obilju resursa i medicinske opreme, zato stanovništvo moramo zaštititi od bolesti“, dodao je Costache. Upitan kada bi po njegovom mišljenju situacija trebala doći na vrhunac, ministar je odgovorio da će se o tome moći govoriti tek za sedam ili deset dana. Takođe je pojasnio da će, ako broj pacijenata pređe 4.000, oni koji imaju blaže simptome biti poslani na kućno lečenje.

Prema izveštajima, 15.000 mlađih lekara iz hitne pomoći, odelenja za lečenje zaraznih bolesti i rezidencijalni onkolozi će se staviti na raspolaganje da se pridruže lekarima u onima koji leče pacijente COVID-19. Procjenjuje se da u Rumuniji trenutno ima 15.000 mlađih ljekara.

Poslednjih godina, zbog velikog broja lekara i medicinskih sestara koji napuštaju zdravstveni sistem Rumunije, zdravstveni sistem se suočio sa velikim problemima. Lekari su uglavnom preferirali bogate zemlje u kojima su plate više, ali mnogi su napustili svoju zemlju iz drugih razloga, poput teškoća u zdravstvenom sistemu, smena prekovremenog rada, niske plate i dugotrajnog nedostatka osnovnih lekova za lečenje pacijenata.

Najzad, prvi tržni centar u Bukureštu (i Rumuniji) koji je obustavio rad je Baneasa Shopping Citi. Uprava je najavila je da će centar ostati zatvoren od 23. marta do 16. aprila kako bi zaštitio i kupce i osoblje. / ibna