Rumunija: 960 000 evra za skitove na planini Atos

Rumunija: 960 000 evra za skitove na planini Atos

Rumunija nudi skoro milion evra skitu Prodoromos na Atosu, prenosi rumunski list Libera.

U članku se napominje da je rumunski parlament u ovom trenutku doneo krajnje čudnu odluku, u vreme kada je zemlja proglasila vanredno stanje i približava se vrhuncu epidemije koronavirusa. U članku se ističe da će ovom odlukom rumunska država godišnje subvencionisati Prodromosa skit na Atosu u Grčkoj sa 960.000 evra, što je tri puta više nego do sada, prema zakonu iz 2007. godine.

U skitovima živi 25 monaha rumunskog porekla, koji nemaju drugih manastira, osim dva skita, od kojih je veći Prodromos, utvrđena turistička atrakcija.

Kao što se u članku u Rumunija Libera ističe, neki rumunski političari smatraju da bi ovaj skit trebalo nadograditi da postane manastir, ali prema njemu ostaje nejasno kakve će koristi od promene režima imati za ovu zemlju.

Takođe je vredno napomenuti da je još jedna zamagljena tačka poseta bivšeg gradonačelnika Marijana Vangelija pre tri godine, koji je u to vreme bio jedan od najuticajnijih političara PSD-a.

Izveštaji uključuju i posete drugih političara, poput ministra unutrašnjih poslova u vreme Petre Toba i generala Florijana Coldee, kao i vođe Pro Rumunije, Victora Ponte, koji je  objavio fotografije na društvenim mrežama.

Takođe se naglašava da monasi ovog skita nisu u potpunosti odsečeni od Rumunije, već redovno, ali diskretno posećuju zemlju. Pre nekoliko godina dva monaha posetila su Bukurešt gde su posetila biznismena Gigi Begalija, koji je osuđen za ilegalnu razmenu zemljišta sa Ministarstvom nacionalne odbrane.

Na kraju, u članku se napominje da 90 poslanika koji su predložili zakon i potiču iz mnogih političkih stranaka nisu komentarisali mogući značaj Prodromos skita za institucije javnog reda ili za nacionalnu bezbednost Rumunije, ali su smatrali da 960.000 evra godišnja donacija je bila neophodna za održavanje i obnovu kompleksa Prodromos skita. / ibna