Rumunija: Aurescu putuje u Berlin na sastanak Gymnich-a

Rumunija: Aurescu putuje u Berlin na sastanak Gymnich-a

Ministar spoljnih poslova Rumunije Bogdan Aurescu učestvovaće na neformalnom Gymnich sastanku ministara spoljnih poslova EU u Berlinu, 27. i 28. avgusta 2020. godine, navodi se u saopštenju rumunskog Ministarstva spoljnih poslova.

Dnevni red diskusija je širok i fokusiran je na važna pitanja spoljne politike EU, a istovremeno je određen nedavnim kretanjima u „susedstvu“ Unije. Stoga će se radni sastanci baviti situacijom u Belorusiji, odnosima EU i Turske, takođe u pogledu tenzija na istočnom Mediteranu, a istovremeno će se fokusirati i na odnose EU i Rusije. Ministri će takođe razgovarati o globalnim geopolitičkim implikacijama pandemije COVID-19 u odnosu na međunarodnu ulogu EU.

Što se tiče pitanja Belorusije, ministar Aurescu je, između ostalog, rekao da EU ne može dozvoliti da na odgovarajući način ne reaguje na ponižavajuće akcije režima u Minsku, dodajući da će obavestiti svoje kolege da je „pokrenut postupak zbog neslaganja od 100.000 evra finansijske pomoći iz budžeta za razvoj i humanitarnu pomoć za 2020. godinu, kojim upravlja Ministarstvo spoljnih poslova i Organizacija za međunarodna saradnja i razvoj (RoAid), za podršku nezavisnom novinarstvu i civilnom društvu u Belorusiji“.

Ministri će takođe razmeniti mišljenja o odnosima EU i Turske, u kontekstu suzbijanja tenzija u istočnom Mediteranu, kako bi pronašli rešenja za prevazilaženje trenutnog zastoja i razmenili mišljenja o budućnosti odnosa između EU i Turske kao strateškim partnerom. Ministar Aurescu ponoviće važnost evropske solidarnosti i potrebu da se rešenja pronađu isključivo mirnim putem i da se strane uključe u pregovore zasnovane na legitimnim interesima, uz poštovanje međunarodnog prava.

Komunikacija se nastavlja kratkim osvrtom na odnose između EU i Rusije, što će „biti razmotreno u svetlu ciljeva EU i načina na koji Rusija ispunjava svoje međunarodne obaveze“, zajedno sa efektima pandemije COVID-19, sa naglaskom na to kako EU može zaštititi i konsolidovati svoje interese i uticaj u inostranstvu.

Sastanku Gymnich prethodiće radni ručak s izraelskim ministrom spoljnih poslova Gabrijelom Ashkenazijem, s kojim će razgovarati o najnovijim kretanjima u regionu, izgledima za mirovni proces na Bliskom Istoku i odnosima EU i Izraela. Ministar Bogdan Aurescu ponovio je stav Rumunije da je jedina održiva opcija za mirovni proces rešenje sa dve države, do kojeg strane mogu doći direktnim pregovorima, uz poštovanje međunarodnog prava, a to će podržati jačanje odnosa EU- Izrael. / ibna