Rumunija: Auresku primio špansku ministarku spoljnih poslova

Rumunija: Auresku primio špansku ministarku spoljnih poslova

Španska ministarka spoljnih poslova, evropskih poslova i saradnje Arancha Gonzalez Laya boravila je danas u zvaničnoj poseti Bukureštu na poziv rumunskog kolege Bogdana Aurescua.

Ovo predstavlja simbolično putovanje, jer označava prvu posetu španskog zvaničnika inostranstvu, ali i prvi prijem kod rumunskog ministra spoljnih poslova. Održava se u godini koja obeležava 140. godišnjicu bilateralnih diplomatskih odnosa, dajući priliku za bogat program političko-diplomatskih događaja, javne i kulturne diplomatije za proslavu godišnjice.

Na konferenciji za novinare nakon sastanka, Aurescu je naglasio da dve zemlje imaju snažne strateške veze i zahvalio se španskim vlastima na podršci velikoj rumunskoj zajednici koja živi u Španiji, a koja je, kako ga je uveravala španska ministarka, dobro integrisana u društvo domaćina.

Ona je rekla da poseta postavlja teren za prvi zajednički sastanak vlada dveju zemalja početkom leta, ako pandemija to dozvoli, kako bi se postigli opipljivi rezultati. Povodom sastanka biće organizovan ekonomski forum za diverzifikaciju i proširenje finansijskih i sektorskih odnosa. Rumunija je zainteresovana za nove španske investicije i saradnju u oblasti visoke inovativne tehnologije i digitalne ekonomije.

Razgovarano je i o pitanjima koja su pokrenuli Rumuni koji žive u Španiji, posebno o dvojnom državljanstvu. Pored toga, dotaknuta su i evropska pitanja poput vakcinacije protiv COVID-19 (bez ikakvog pozivanja na predlog sertifikata o vakcinaciji), konferencije o budućnosti EU, pitanja evropskog budžeta i pitanja koja se odnose na Fond za oporavak.

Razgovarano je i o međunarodnim i bezbednosnim pitanjima i saradnji dve zemlje u NATO kontekstu. Ovom prilikom, Aurescu je zahvalio Španiji na vazdušnom „policijskom nadzoru“ područja nad Rumunijom u prvim mesecima ove godine i pozdravio madridsku inicijativu za domaćin samita Alijanse sledeće godine – na 40. godišnjicu pridruživanja Španije NATO-u.

Razgovori su takođe obuhvatili pitanja vezana za Rusiju i slučaj Navaljni koji bi, kako je naglasio Aurescu, trebalo da budu pušteni kao i svi mirni demonstranti. Pored toga, razgovarano je o pitanjima zapadnog Balkana i Moldavije, pri čemu je rumunski ministar naglasio da njegova zemlja podržava njihovu evropsku perspektivu. Dvoje ministara takođe su se dotakli evro-turskih odnosa sa približnim gledištima prema Aurescuu, kao i pitanja zamrznutih sukoba.

Konačno, rumunski zvaničnik zahvalio se Španiji na podršci nastojanjima Rumunije da se pridruži OECD-u, ističući da će se razgovori između dvoje zvaničnika nastaviti i nakon konferencije za štampu. Pre razgovora sa Aurescuom, španskaministarka imala je sastanak sa premijerom Florinom Cituom, dok se potom sastala u palati Cotroceni sa predsednikom Klausom Iohannisom.

Na konferenciji za novinare je naglasila interes svoje zemlje za jačanje bilateralnih strateških odnosa, podvlačeći doprinos rumunskih građana španskom društvu i napominjući da će biti rešeno pitanje dualnog identiteta. Pozvala je na širenje španskog ekonomskog prisustva u Rumuniji i traženje sinergija u okviru plana oporavka, kao i na saradnju u oblastima kulture i obrazovanja.

„Želimo da razgovaramo o uobičajenim načinima rešavanja pitanja imigracije i azila“, rekao je španski ministar spoljnih poslova, „jer se suočavamo sa sličnim izazovima“.

Na polju odbrane, ona je opisala špansko prisustvo u Rumuniji kao mali pokazatelj koliko ozbiljno njena zemlja pristupa pitanjima odbrane i bezbednosti u NATO-u. Zaključujući svoje izjave, Aranča Gonzales Laya rekla je Bogdanu Aureskuu da ga očekuje u Španiji u junu. / ibna