Rumunija: Auresku u bukureštu primio mađarskog ministra spoljnih poslova

Rumunija: Auresku u bukureštu primio mađarskog ministra spoljnih poslova

Rumunski ministar spoljnih poslova Bogdan Aurescu primio je u utorak u Bukureštu mađarskog ministra spoljnih poslova i trgovine Petera Szijjarta.

Nakon sastanka, na zajedničkoj konferenciji za novinare, Aurescu je rekao da je potrebno vratiti „klimu poverenja i međusobnog poštovanja“ u rumunsko-mađarskim odnosima, a istovremeno je pozvao na „suzdržanost i oštar smisao za pravičnost”.

„Rumunija je duboko zainteresovana da iza sebe ostavi taktiku provokacija i konfrontacija, pa predlažemo da stvorimo uslove za formiranje rumunsko-mađarskog evropskog, civilizovanog, modernog, realnog odnosa. Moramo da vratimo klimu poverenja i međusobnog poštovanja u naše bilateralne odnose. Imamo vrlo dobar odnos koji smo izgradili davno tako da našim bilateralnim odnosima možemo dati pravi pravac za naše strateško partnerstvo. Želimo pozitivan pristup našim odnosima sa Mađarskom kao dobrim susedima i da zajedno delujemo na principima Političkog ugovora iz 1996. godine i Izjave o strateškom partnerstvu između Rumunije i Mađarske za Evropu 21. veka, iz 2002. godine. Zato smo i pozvali na suzdržanost i tražimo – posebno u trenutnom kontekstu koji karakterišu štetni efekti krize COVID-19, koja pogađa sve građane naših država – da u potpunosti učestvuju u izgradnji dobrosusedskih odnosa i stvarne korporativne strategije“, rekao je rumunski ministar spoljnih poslova Bogdan Aurescu.

On je naglasio da je imao “temeljno suštinsku” diskusiju o bilateralnim odnosima. Dodao je da je „uprkos nedavnim tenzijama u zemlji“ rumunski ministar spoljnih poslova „izbegao da reaguje“, nastojeći da smanji tenzije.

Ministar Aurescu je istovremeno naglasio da “logika partnerstva izbegava eskalaciju po svaku cenu, a posebno u kritičnim trenucima”. „Ovo je poseta koja se odvija u osetljivo vreme u našim bilateralnim odnosima i, kao što sam priznao ministru, u početku nisam želela da organizujem ovu posetu, jer je za deset dana, 4. juna, godišnjica Trianonskog sporazuma , koji ima različita značenja za Rumuniju i Mađarsku, a u poslednje vreme je bilo nekoliko teških trenutaka u našim bilateralnim odnosima“, rekao je Aurescu.

Volio bih da se ova poseta dogodila nakon 4. juna, jer je to specifičan okvir i takvu posetu je potrebno dobro pripremiti.

Međutim, pozvao sam svog kolegu u Bukurešt, jer se Rumunija iskreno želi vratiti u stvarno strateško partnerstvo sa Mađarskom i zato što bi očekivanja rumunske strane u vezi sa bilateralnim odnosima trebalo da budu direktno i pošteno preneta između stvarnih partnera, zaključio je ministar spoljnih poslova Rumunije. / ibna