Rumunija: Broj zaraženih pao za 10,5% u odnosu na prošlu sedmicu

Rumunija: Broj zaraženih pao za 10,5% u odnosu na prošlu sedmicu

Broj slučajeva koronavirusa u Rumuniji je prošle nedelje opao za 10,5%, s tim da je jedan od sedam pacijenata zdravstveni radnik. Više od 71% smrtnih slučajeva odnosi se na pacijente starije od 60 godina, a 64,3% su muškarci, navodi se u nedeljnom izveštaju Nacionalnog instituta za javno zdravlje (INSP).

Glavni zaključci INSP-a o napredovanju epidemije koronavirusa u Rumuniji tokom nedelje od 13. do 19. aprila 2020. godine su sledeći:

  • Broj novih slučajeva smanjen je za 10,5% u odnosu na prethodnu sedmicu.
  • 42% svih aktivnih slučajeva Covid-19 zabeleženo je u Sucevi, Bukureštu, Hunedoari, Aradu i Muresu.
  • 5% svih smrtnih slučajeva prijavljeno je u Suceavi, Hunedoara, Arad, Bukureštu i Muresu.
  • U tri okruga (Suceava, Hunedoara i Arad) uticaj je očigledan (> 50 / 100.000).
  • 1 od 7 zaraženih ljudi su zdravstveni radnici
  • 6% smrtnih slučajeva uključuje pacijente starije od 60 godina, a 64,3% muškarce.
  • 5% umrlih patilo je od najmanje jedne osnovne bolesti.

U postu na svojoj Facebook stranici, rumunski ministar unutrašnjih poslova Marcel Vela izrazio je zahvalnost građanima za njihove napore da poštuju pravila za suzbijanje širenja koronavirusa, kao i za njihove želje i poruke, ali pre svega za činjenicu da su otvoreni za dijalog. „Ne mogu ignorisati vaše napore. Na naše molbe odgovorili ste na pravi način (…) Demonstracija poštovanja i patriotizma prema našem današnjem radu bila je zaista impresivna i kažem vam od sveg srca HVALA! Ništa se ne može dogoditi bez jedinstva; zajedno smo bili i nastavljamo da budemo sjajna ekipa koja se bori za isti cilj“.

Marcel Vela je takođe objavio da priprema nešto “posebno”. „Budući da sam više povezan sa porukama koje ovde dobijam i zato što ne želim da mnoga pitanja ostanu bez odgovora, sutra ću objaviti akciju koju pripremam da bih mogao biti u stalnoj komunikaciji sa vama. Lep dan!”, objavio je ministar. / ibna