Rumunija: Čekajući mandatara

Rumunija: Čekajući mandatara

Nova runda kontakata o formiranju rumunske Vlade počinje nakon što je Orban odbio mandat. Ime novog mandatara verovatno će biti objavljeno večeras.

Rumunski predsednik Klaus Iohannis započeo je konsultacije sa parlamentarnim strankama u 16.00 sati (po lokalnom vremenu), nakon što je Ludovic Orban sinoć odustao od mandata. Konsultacije će se završiti u 20.00 sati (po lokalnom vremenu). Naknadno će Klaus Iohannis dati izjave informišući rumunski narod o “sadržaju razgovora” i “njihovim zaključcima”.

PNL je započeo niz razgovora, ponovo potvrdivši Ludovica Orbana za kandidata za premijera, iako je izjavio da će podržati bilo koji drugi izbor predsednika Iohannisa.

Čelnici PNL-a rekli su da razmatraju formiranje Vlade koja će biti na vlasti do decembra, s obzirom na presudu Ustavnog suda koji je blokirao proces prevremenih izbora i krizu coronavirusa, koja zahteva potpuno funkcionisanje Vlade.

U sinoćnjim izjavama rumunski predsednik naglasio je da je Orban ostao njegov prvi izbor za premijera i ne samo da njega nema za šta da kritikuje, već naprotiv, imao je mnogo razloga da ga pohvali. Krivicu je prebacio na PSD zbog blokiranja procesa, ali je rekao da zemlja mora ići napred i dobiti vodstvo. Postoji nekoliko problema koje je potrebno rešiti, dodao je, a Orban je ostavkom otvorio put za nastavak procesa.

Do sada su se tri imena pojavila kao Orbanova moguća zamena; Bogdan Aurescu, Nicolae Ciuca i Raluca ​​Turcan. Ciuca i Aurescu imaju podršku glavne opozicije, ali PNL ih ne smatra sposobnim da se bave političkim poslovima i potrebama jer su tehnokrati, a ne članovi stranke.

Zato se traži političko rešenje i pošto Raluca ​​Turcan nema pristalice u PNL ili u glavnoj opoziciji, ime ministra pravde Catalina Predoiua počelo je da kruži u medijima.

PSD, čija će delegacija pratiti konsultacije, preko svog prelaznog predsjednika Marcela Ciolacua najavila je da neće podržavati Vladu PNL-a ni u kojem obliku, naglašavajući da je zemlji potrebno tehnokratsko vodstvo do izbora. Međutim, istovremeno je istakao da je odbio opciju u kojoj bi se „PNL skrivao iza generala Nicolae Ciuke“, snažnog kandidata za položaj premijera. “Imam vrlo dobro mišljenje o generalu Ciuci, uglednom vojniku sa karijerom”, prokomentarisao je Ciolacu.

PSD bi mogao da podrži prelaznu tehnokratsku, a ne političku Vladu, nastavio je Ciolacu, podsećajući da su zajedno sa Pro Romanijom predložili Remusa Pricopieja, ali je njihov predlog odbijen. Od tada su PNL i predsednik odgovorni za političku krizu, podvlači prelazni predsednik PSD.

ALDE neće kandidovati premijera, ali će podržati ideju nezavisnog premijera koji će vladati zemljom do izbora, izjavio je predsedavajući stranke Calin Popescu Tariceanu.

Pro Romania će glasati za premijera koji ne pripada nijednoj stranci, prokomentarisao je njen lider Victor Ponta, napominjući da neće podržavati „drugu orbansku vladu bez Orbana“, prenosi Agerpres.

Lider USR-a Dan Barna naglasio je da će Savez USR-PLUS nominovati Daciana Ciolosa za premijera. Ciolos je tvrdio da trenutno nije verovatno da će se održati prevremeni izbori i da je njegova stranka bila spremna da se kandiduje za učešće u Vladi. Ova perspektiva je teška za USR zbog nedavnih napada na PNL i komentara koje su razmenjivali Klaus Iohannis i Dan Barna. / ibna