Rumunija: Ciolos i Barna u drugom krugu izbora za predsednika USR PLUS

Rumunija: Ciolos i Barna u drugom krugu izbora za predsednika USR PLUS

Dacian Ciolos je pobednik prvog kruga izbora za predsednika USR PLUS, obezbedivši 46% glasova dok su članovi sa 43,9% glasali za Dana Barnu a 10% za Irineu Darau.

Konkretno, Dacian Ciolos je dobio 15.111 glasova, Dan Barna 14.404 i Irineu Darau 3.300 glasova.

Pošto nijedan od trojice kandidata nije osvojio više od 50% glasova, u drugom krugu će se, takođe na mreži, odlučiti između Ciolosa i Barne, a glasanje je počelo jutros u 10.00 i završava 30. septembra, takođe u 10.00.

Rezultati glasanja biće ratifikovani na Kongresu USR PLUS koji će se održati 2. i 3. oktobra u prostorijama Romekpo-a u Bukureštu. Tokom sastanka, delegati iz cele zemlje će takođe birati članove Nacionalnog (političkog) biroa USR PLUS.

U kampu PNL -a, koji će u subotu održati stranački kongres, premijer Florin Citu rekao je za B1 TV da se predsednik PNL -a Ludovic Orban i njegov rival na kongresu stranke svrstavaju uz USR i AUR i traže glasove PSD-a kako bi srušili svoju vlastitu vladu. Primetio je da je to tačno ono što je Dragnea uradio.

Takođe je istakao da USR PLUS mora da shvati da će od ponedeljka razgovarati s njim kao predsednikom PNL-a i podsetio ih da ih niko ne moli da uđu u vladu. Od ponedeljka se stvari menjaju“, rekao je Florin Citu. / ibna