Rumunija: Citu vratio mandat – glasanje povučeno

Rumunija: Citu vratio mandat – glasanje povučeno

Mandatar za sastav nove rumunske Vlade Florin Citu vratio je mandat samo deset minuta pre plenarnog zasedanja Parlamenta o izglasavanju poverenja predloženim ministrima, jer je postalo jako moguće da će većina uz pomoć USR, UDMR, ALDE, PMP i Pro Romania progurati svoj stav.

Kriza sa koronavirusom i uočena potreba za „normalnom“ Vladom koja ima puna ovlaštenja, sposobna da donosi uredbe i zakone u ovom kritičnom vremenu objedinile su sve političke snage osim PSD-a oko Florina Citua. Njega su parlamentarni odbori dva puta odbacili kao kandidata za ministra, a on je, iako je dobio mandat da formira Vladu koja će biti odbačena, na kraju je došao vrlo blizu da postane „normalan“ premijer, ostavljajući iza sebe predsednika PNL-a Ludovica Orbana.

A pošto se to nije trebalo dogoditi, Citu je bio primoran – sa ili bez navodnika – da vrati mandat rumunskom predsedniku Klausu Iohannisu, koji će dati izjavu kasnije večeras.

Izvori iz PNL-a izvestili su da će Iohannis ponovo dati mandat Ludovicu Orbanu, koji će ovog puta zajedno sa PMP-om i USR-om formirati Vladu. / ibna