Rumunija: Dancila predlaže Melescanua za predsednika Senata

Rumunija: Dancila predlaže Melescanua za predsednika Senata

Socijaldemokratska stranka premijerke Viorice Dancila podržaće bivšeg rumunskog ministra vanjskih poslova i potpredsjednika ALDE-a Teodora Melescanua da popuni poziciju predsednika Senata.

Izbori za novog predsednika rumunskog Senata održat će se iduće sedmice, nakon ostavke Calin Popescu Tariceanua. Kako je juče najavila premijerka Dancila, Socijaldemokratska stranka (PSD) podržaće bivšeg ministra spoljnih poslova Teodora Melescanua za mesto predsednika Senata. „Podržavamo Teodora Melescanua (…) Mnogo je opcija, glasali smo za podršku Teodoru Melescanuu“, izjavila je Viorica Dancila nakon sastanka parlamentarne grupe PSD-a za Senat. Na pitanje da li je razgovarala o ovom pitanju sa Meleskanuom, premijerka je odgovorila da „ne bih mogla da iznesem ovaj predlog bez prethodno održane rasprave“.

Ova odluka Dancile mogla bi narušiti planove lidera ALDE, koji bi mogli ostati bez grupe u parlamentu ako Teodor Melescanu izjavi da više ne podržava stranku. Prema Poslovniku Senata, parlamentarnom odboru je potrebno najmanje 7 senatora sa lista stranaka ili saveza. Trenutno stranka ALDE ima 7 članova, a odlaskom Teodora Melescanua ona bi mogla biti ukinuta.

Pored toga, kandidatura bivšeg ministra spoljnih poslova mogla bi da poremeti ALDE tim slabljenjem stabilnosti o kojoj je govorio Tariceanu, pre najave Viorice Dancila. Kao rezultat toga, Tariceanu je promenio svoju strategiju najavivši da su ALDE i pro-rumunski senatori odlučili da formiraju mešovitu parlamentarnu grupu u Senatu pod nazivom „Demokratija“, koja se sastojala od 14 članova. U tim okolnostima, odlučeno je da se izbor novog predsednika obavi iduće sedmice, jer će se u pregovorima o rukovodstvu Senata koristiti nova situacija.

Teodor Melescanu je izjavio da je bilo razgovora o njegovoj kandidaturi u timu Senata ALDE, i da će o svemu odlučiti glasovanje Senata, dodajući da ima nekih kolega ALDE koji neće glasati za njega. Potpredsednik Senata Serban Valeca privremeno će obavljati funkciju do izbora novog predsednika. / ibna