Rumunija: Direktor državne kompanije Unifarm optužen za mito

Rumunija: Direktor državne kompanije Unifarm optužen za mito

Direktor rumunske državne kompanije Unifarm, Adrian Ionel Eugen, optužen je pred Nacionalnom upravom za borbu protiv korupcije (DNA) da je tražio 760.000 evra mita za ugovor o kupovini zaštitne opreme protiv virusa COVID-19 (250.000 radnih uniformi i tri miliona hirurških maski), početkom marta.

Direktor Unifarma stavljen je pod pravosudni nadzor na 60 dana. Prema DNA, milioni maski koje je Unifarm prvi put primio nisu bile hirurške (proizvodi uključeni u kategoriju medicinske opreme), već zaštitne maske koje nisu udovoljile standardima navedenim u ugovoru. U odgovoru, ministar zdravlja Nelu Tataru potvrdio je da će, ukoliko Upravni odbor Unifarma ne donese odluku o svom izvršnom direktoru, zatražiti njegovu ostavku.

Sa druge strane, privremeni predsednik Socijaldemokratske partije Rumunije (PSD) Marcel Ciolacu rekao je da su liberali promenili direktore bolnica kako bi mogli direktno da se snabdevaju preko Unifarma i da su regionalni saveti platili račune po veoma visokim cenama. Na ovaj način, liberali organizuju „dobro definisan lanac“. Ciolacu je takođe rekao da će od sledeće nedelje u Parlamentu biti osnovan komitet za analizu ovih direktnih snabdevanja. Dodao je da smernice rada komiteta još nisu utvrđene. / ibna