Rumunija: Eksperimentalno lečenje se uvodi u deset bolnica

Rumunija: Eksperimentalno lečenje se uvodi u deset bolnica

Oko 8.000 rumunskih pacijenata zaraženih novim koronavirusom moglo bi uskoro početi sa eksperimentalnim lečenjem COVID-19, kako je najavio rumunski tim AbbVie Biopharmaceuticals, koji planira da ponudi Ministarstvu zdravlja oko 4.000 pakovanja ovog leka koji se već koriste u Kini i u mnogim slučajevima su dali rezultate.

Trenutno se ovaj antivirusni lek koristi u lečenju ljudi sa HIV-om. Lekovi će, prema planu Ministarstva zdravlja, biti distribuirani u 10 bolnica prve linije predviđenih za negu pacijenata. Tih deset bolnica su Nacionalni institut za zarazne bolesti Matei Bals, Klinika za infektivne i tropske bolesti Victor Babes Bukurešt, Klinika za infektivne bolesti Brasov, Klinika za infektivne bolesti Babujev i Prefekturna bolnica za infektivne bolesti u Kluž Napoki, Regionalna bolnica za infektivne bolesti Mures, Hitna bolnica St. Ioan Suceava, Infektivna i pneumofiziološka bolnicaVictor Babes Timisoara .

Pored toga, fabrika u Klužu mogla bi da proizvede za dva meseca lek na bazi hlorokina i azitromicina koji je predložio francuski epidemiolog Didier Raoult, pod uslovom da Nacionalna agencija za lekove da zeleno svetlo za unošenje leka na rumunsko tržište. Prema rečima menadžera, sirovina koja se koristi za proizvodnju leka, odnosno hlorokin je jeftina jer košta samo 25 dolara po kilogramu; ova količina se smatra dovoljnom za pravljenje 4.000 tableta od 250 miligrama.

Ažurira se na spisku zemalja sa zakonskim karantinom i samoizolacijom

Lista zemalja u „crvenoj zoni“ kojima je zakonom uveden karantin od 14 dana ažurirana je i objavljena danas na veb lokaciji Nacionalnog instituta za javno zdravstvo (INSP). Prema ažuriranom spisku, zemlje koje se smatraju “crvenim zonama” su: Italija, Francuska, Nemačka, Španija i Iran. Stoga će državljani Rumunije koji se vrate iz ovih zemalja biti zadržani u izolaciji 14 dana. Što se tiče “žutih zona” zakoje je potrebna izolacija kod kuće 14 dana, INSP kaže da će sve osobe koje dolaze iz inostranstva biti podložne ovoj odredbi. / ibna