Rumunija: Federacija turističkih radnika traži rešenja od Vlade

Rumunija: Federacija turističkih radnika traži rešenja od Vlade

Federacija turističkih poslodavaca Rumunije uputila je ultimatum Vladi, zahtevajući da pronađe rešenja za krizu u kojoj se nalazi turistički sektor zbog posledica epidemije COVID-19.

Predstavnici Federacije optužuju Vladu da do sada nije donela nikakve odluke o datumu i uslovima za nastavak poslovanja hotela koji se nalaze u turističkim oblastima.

Lanac hotela i restorana nada se snažnoj akciji Vlade, kao što su oslobađanje od plaćanja komunalnih naknada i poreza u 2020. godini, smanjenje zakupnine za plaže za 75%, da država pokrije  60% bruto plata za sve zaposlene u sektoru, formiranje centara za kontrolu koronavirusa na najvažnijim turističkim stanicama, dodeljivanje 1000 evra svakom turističkom smeštaju kao podrška za prvi period nastavka poslovanja, otvaranje svih hotelskih jedinica koje su klasifikovane pre 10. juna pod istim uslovima kao u ostalim zemljama Evropske unije, kao i zamrzavanje cena vode, struje i gasa u periodu od šest meseci. Hotelijeri kažu da je oko 400.000 radnika u ovoj oblasti trenutno nezaposleno ili su izgubili posao.

Prema Ministarstvu rada, do 12. maja otkazano je oko 900.000 ugovora o radu, dok je više od 340.000 ugovora o radu raskinuto. / ibna