Rumunija: Formalno ratifikovani mandati poslanika i senatora

Rumunija: Formalno ratifikovani mandati poslanika i senatora

Nakon 14 časova dugog sastanka, rumunski parlament je i formalno ratifikovao mandate novih poslanika i senatora, a predstavnici stranaka PSD, PNL, USR, UDMR i AUR raspoređeni su u predsedništva dva doma.

Savez desnog centra zvanično je preuzeo vlast u Parlamentu. Ludovik Orban izabran je za predsednika parlamenta nakon maratonskog zasedanja koje se završilo oko tričasa iza ponoći, a nakon što je AUR iskoristio priliku da izazove skandal kako bi druge podsetio na svoje prisustvo.

Sastankom je predsedavao poslanik AUR-a Lucian Feodorov kao najstariji, koji je odlučio da sednicu privede kraju polaganjem zakletve poslanika stranke čiji su predstavnici, na čelu sa Georgeom Simionom, napustili salu smatrajući da su ostale stranke unapred dogovorile izbor Ludovika Orbana.

Sve je započelo nakon zahteva šefa poslaničke grupe PNL-a Gabriela Andronachea za nastavak plenarne sednice za izbor predsednika parlamenta. Pored toga, nakon prekida, lider poslaničke grupe PSD Alfred Simonis najavio je da će se kandidovati za predsednika i biti protivkandidat Orbanu, iako je stranka nominovala drugog kandidata.

George Simion je dodatno optužio PSD da je u dosluhu sa PNL-om te je napustio salu, a Feodorov je prekinuo sastanak. Gabriel Andronache (PNL) najavio je da će ga, ukoliko Feodorov ode, zameniti sledeći viši član parlamenta, koji je slučajno ponovo bio iz AUR-a, pa je zbog toga takođe odbio da nastavi sastanak.

Plenarna sednica je nastavljena i zaključila je rad kojim je predsedavao Iusein Ibram iz grupe poslanika nacionalnih manjina.

Ludovik Orban izabran je za predsednika na drugom glasanju oko dva časa posle ponoći, pobedivši kandidata PSD Alfreda Simonisa.

U Senatu je sve proteklo bez problema, a kandidatkinja USR Anca Dragu izabrana je za prvu predsednicu, ističući u svom govoru da će držati jednaku distancu od stranaka i da će se davati prednost poštovanju prema građanima i kolegama, koji nisu iznad zakona, već su na usluzi građanima. Senat se, naglasila je, mora vratiti svojoj pravnoj ulozi i postati mesto debate a ne instrument uskostranačkih interesa. / ibna