Rumunija: Glasanje o novoj Vladi, zakazano za ponedeljak, možda se i ne dogodi

Rumunija: Glasanje o novoj Vladi, zakazano za ponedeljak, možda se i ne dogodi

Poslednjih pet kandidata za ministarska mesta u drugoj Vladi Ludovica Orbana danas su imali razgovor u nadležnim odborima Doma i Senata.

U protekla dva dana samo su trojica nominovanih ministara dobila pozitivno mišljenje odbora: kandidat za ministra odbrane, Nicolae Ciuca; ministar ekonomije, energetike i poslovnog okruženja; Virgil Popescu; i ministra spoljnih poslova Bogdana Aurescua.

PSD je preko svog predsedavajućeg skupštinskog kluba Alfreda Simonisa izjavio da će tražiti zamenu ministara koji su dobili negativno mišljenje.

Ako kandidat za premijera Ludovic Orban ne predloži nove kandidate za relevantne ministarske portfelje, PSD će bojkotovati sastanak u ponedeljak. Kao što je poznato, mnoge partijske organizacije pokušavaju blokirati agendu koja vodi prema vanrednim izborima.

S druge strane, strategija PSD-a takođe će zavisiti od ishoda današnjeg plenarnog glasanja Senata o hitnoj uredbi Vlade o vanrednim izborima. Uredba je objavljena u Službenom listu, ali je dobila negativno mišljenje, pri čemu je prelazni predsednik PSD Marcel Ciolacu odmah objavio da podnosi žalbu ombudsmanu.

Zatim je objavljeno da je Senat odbacio hitnu uredbu o vanrednim izborima sa 86 glasova „za“ i 34 „protiv“, zbog toga što sadrži odredbu kojom se period za raspisivanje vanrednih izbora skraćuje sa 90 na 50 dana.

Uredba je juče takođe dobila negativan glas Senatskog pravnog odbora na predlog UDMR-a i glasovima PSD-a i ALDE-a.

Dekret se sada vraća Parlamentu, u kojem će biti provedeno odlučujuće glasanje.

Juče su prelazni predsednik PSD-a Marcel Ciolacu, predsednik Pro Romanije Victor Ponta i predsednik ALDE-a Calin Popescu-Tariceanu zatražili da ombudsman Ustavnom sudu uputi apelaciju ne samo na hitnu uredbu o prevremenim izborima već i na druge uredbe koju je Vlada odobrila u noći 4. februara. Istu odluku najavio je i ranije predsjednik UDMR-a Kelemen Hunor. Građanska ombudsman Renate Veber rekla je da je žalba na Uredbu o zdravstvenoj zaštiti spremna, dok je razmatrala žalbu na Uredbu o izbornom zakonu.

U sredu popodne, Izvršni odbor PSD-a sastaće se da odluči da li će njegovi zamenici i senatori prisustvovati proceduri glasanja u ponedeljak ili ne.

Ostala pitanja o kojima će se raspravljati uključuju izmene Statuta i organizaciona pitanja konferencije koja će odlučivati o rukovodstvu stranke. Datum održavanja konferencije verovatno će biti 29. februara, a verovatno će se održati u Parlamentu, a ne u Sali Palatului, kao što je to bilo slučaj u junu 2019. godine, kada je Viorica Dancila izabrana za predsednicu PSD. “Službeni” izgovor je da će biti manje delegata.

Pozivajući se na glasanje Parlamenta o novoj vladi, Ludovic Orban je sinoć rekao da nije u stanju da garantuje 100% da će u ponedeljak biti kvoruma.

Dok traje sastanak Izvršnog odbora PSD, lideri PNL-a sastaće se u potrazi za načinima kako da neutrališu planove svojih političkih protivnika.

Hitni sastanak sazvao je danas popodne predsednik Klaus Iohannis. Učestvovaće predsednik PNL-a Ludovic Orban, potpredsednici Iulian Dumitrescu, Rares Bogdan i Raluca ​​Turcan, kao i Dan Motreanu i Alina Gorghiu.

Pitanje za PNL ostaje šta će uraditi u slučaju da PSD zaista ne pristupi glasanju u ponedeljak.

Politički analitičari ističu da namera PSD-a da bojkotuje glasanje u ponedeljak zaista može dovesti do prevremenih izbora, što je ključni cilj predsednika Iohannisa i PNL-a. / ibna