Rumunija: Glavne opozicione stranke oštro kritikovale Iohannisa i Orbana

Rumunija: Glavne opozicione stranke oštro kritikovale Iohannisa i Orbana

Glavne opozicione stranke u Rumuniji uputile su oštre kritike rumunskom predsedniku Klausu Iohannisu i premijeru Ludoviku Orbanu zbog načina na koji upravljaju krizom izazvanom pandemijom COVID-19.

Predsednik Pro Rumunije Victor Ponta oštro je kritikovao Vladu i predsednika Iohannisa zbog zanemarivanja usvajanja ekonomskih mera neophodnih u kontekstu epidemije COVID-19. Rekao je da bi ovim tempom Rumunija mogla početi gubiti 500 miliona evra svakog dana. „Virus nas neće sve ubiti. Ali ako ostanemo kod kuće i ne pokrenemo ekonomiju, to će nas, u stvari, ubiti“, rekao je Ponta. Zato će 16. maja, odmah nakon ukidanja vanrednog stanja, podneti zahtev za glasanje o poverenju Vladi, te pozvati na smenu Orbana.

Sa svoje strane, predsednik Saveza demokrata i liberala (ALDE), Calin Popescu Tariceanu, pozvao je premijera Ludovika Orbana da se 28. aprila pojavi u Parlamentu i predstavi izveštaj o merama preduzetim u borbi protiv COVID-19 epidemije te obrazloži zašto su izabrane ove mere. U stvari, prema odluci kojom je Parlament odobrio obnovu vanrednog stanja, Vlada mora podnositi Parlamentu ovaj izveštaj  svakih sedam dana, ili kad god se to čini neophodnim za vreme vanrednog stanja.

Pored toga, portparol Socijaldemokrata (PSD) Lucian Romascanu rekao je u sredu da bi liberali trebalo da ostave svoj ponos i prihvate da razgovaraju sa drugim političkim snagama o neophodnim merama za izlazak iz dvostruke krize: finansijske i zdravstvene izazvanih COVID-19 epidemijom. / ibna