Rumunija: Granice otvorene za ulazak turista od 1. juna

Rumunija: Granice otvorene za ulazak turista od 1. juna

Udruženje Incoming Romanija (AIR) pozdravlja vladinu odluku da ukine zabranu ulaska stranaca u zemlju, prenosi Agerpres.

„Ovo je korisna mera za sve nas i zapravo je signal za nastavak međunarodnog turizma u Rumuniji. Od sada je stranim turistima dozvoljen ulazak u Rumuniju, gde moraju poštovati odluke Nacionalnog saveta za vanredne situacije o ulasku u našu zemlju u zavisnosti od epidemiološke situacije zemlje odlaska. Strani partneri rumunskih agencija čekali su da ova mera ponovo promoviše Rumuniju kao turističku destinaciju i nastave prodaju turističkih paketa. Ovo šalje snažan spoljni signal da je Rumunija bezbedna turistička destinacija“, rekao je AIR u današnjem saopštenju.

„Radujemo se daljem ublažavanju ograničenja koja bi trebalo da nas približe normalnosti i optimalnim uslovima za obavljanje turističkih usluga u Rumuniji. Odgovornost za uključivanje i pružanje bezbednih, kvalitetnih turističkih usluga u Rumuniji sada pripada svim akterima u ugostiteljstvu. Rumunija samopouzdano čeka da gosti otkriju divnu dinamičnu zemlju nadahnutu tradicijom! Samo pošaljite turiste! “, rekli su predstavnici Udruženja Incoming Romania.

Prema najnovijim podacima Nacionalnog instituta za statistiku, dolazak stranih državljana u Rumuniju registrovan na graničnim prelazima iznosio je 317.800 u martu ove godine, što je 22,4 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine. Drumski i vazdušni prevoz bili su dominantni načini dolaska koji su koristili dolazni putnici, čineći 86,9 procenata, odnosno 8,8 procenata, od ukupnog broja dolazaka.

Dolasci u turističke smeštajne kapacitete ovog marta iznosili su 431.300, što je za 78,1 odsto više u odnosu na mart 2020. godine; Rumuni su činili 94,2 procenta ove cifre, a stranci 5,8 procenata. / ibna