Rumunija-Grčka: Energija je naš prioritet

Rumunija-Grčka: Energija je naš prioritet

Grčka i Rumunija imaju zajedničke ciljeve u pogledu planiranja u energetskom sektoru i osiguravanju energetske bezbednosti, izjavila je rumunska premijerka Viorica Dancila nakon sastanka s grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom u Bukureštu.

“Energija ima prioritet na dnevnom redu u Rumuniji, mi podržavamo energetsku bezbednost na regionalnom nivou”, rekla je rumunska premijerka.

“Rumunija i Grčka su dve najmoćnije ekonomije u jugoistočnoj Evropi, a naša saradnja igra ključnu ulogu za stabilnost i rast na Balkanu”, naglasio je Aleksis Cipras.

“Grčka ima značajno prisustvo u poslovnom životu u Rumuniji, pošto su grčki preduzetnici do sada otvorili 20.000 radnih mesta, sa investicijama od 4 milijarde evra u ključne sektore privrede, kao što su komunikacije, infrastruktura i bankarski sektor”, rekao je grčki premijer.

Cilj je, kako je istaknuto, jačanje ove saradnje.

Istovremeno je konstatovano da oko 1 milion rumunskih građana poseti Grčku.

„Složili smo se da smo u oblasti obrazovanja zainteresovani da promovišemo našu akademsku i istraživačku saradnju sa projektima od zajedničkog interesa na teme kao što su zaštita životne sredine, upravljanje kulturnim nasleđem, razvoj turizma i održiva energija. Razgovarali smo o saradnji u digitalnoj politici u kojoj imamo velike izglede za sinergiju“, rekao je Aleksis Tsipras.

Na istoj talasnoj dužini, Viorica Dancila je istakla „odličan“ dijalog između dve zemlje i važnost jačanja saradnje u oblasti obrazovanja i kulture, istovremeno izražavajući uverenje da će se turizam između dve zemlje povećati u oba smera./ibna