Rumunija ima najvišu stopu smrtnosti od COVID-19 u EU

Rumunija ima najvišu stopu smrtnosti od COVID-19 u EU

Tim za strateško planiranje objavio je da je ukupan broj slučajeva koronavirusa u Rumuniji dostigao 91.256. U poslednja 24 sata, nakon 23.973 testa, zabeleženo je još 1.365 novih slučajeva. Od toga, 197 se nalazi u glavnom gradu Bukureštu.

Negativni rekord

Rumunija ima najveću stopu smrtnosti od COVID-19 u Evropskoj uniji: 3,1 na 100.000 stanovnika, navodi se u izveštaju Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC). Izveštaj predstavlja situaciju koja se razvila u poslednje dve nedelje, iako je rumunski predstavnik u SZO Aleksandru Rafila izjavio da je njegova zemlja na prvom mestu oko mesec i po dana.

Aleksandru Rafila izrazio je svoju zabrinutost posebno jer je, kako je naveo, Bugarska, koja je na drugom mestu, daleko iza Rumunije: 1,5 smrtnih slučajeva na 100.000 stanovnika. Slede ih zemlje sa jednim umrlim na 100.000 stanovnika ili sa znatno nižim indeksom. Ova činjenica pokazuje da se slučajevi koronavirusa u Rumuniji tokom ovog perioda u velikom procentu tiču ljudi sa osnovnim bolestima, koji su ozbiljnije bolesni, imaju komplikacije i nažalost neki izgube život. „To je pokazatelj sposobnosti zdravstvenog sistema da se nosi sa epidemijama koronavirusa u zemlji EU. Mi to možemo da uradimo“, rekao je Rafila, „ali ne uspešno“.

Juče je direktor ECDC rekao da je broj novih slučajeva koronavirusa u Evropi dostigao nivo iz marta, kada je epidemija ušla u uzlaznu fazu, tvrdeći da otvaranje škola ne uključuje nužno nove rizike, prenosi Rojters. / ibna