Rumunija: Investicije za ulaganja u OIE još uvek postoje

Rumunija: Investicije za ulaganja u OIE još uvek postoje

Čini se da rumunska kompanija Hidroelectrica, koja proizvodi električnu energiju koristeći hidroelektrane, ispituje mogućnost „preuzimanja“ energetske infrastrukture koju bi češka kompanija ČEZ i italijanski Enel trebalo da ostave sledeće godine, nakon što odluče da napuste rumunsko energetsko tržište.

Češka kompanija ČEZ u avgustu je objavila svoje planove za “napuštanje” Rumunije ali i Bugarske.

Italijanski Enel će izgleda da da sledi ČEZove korake.

U stvari, prošlog meseca su se glasine da italijanska energetska grupa Enel, koja ima značajan položaj na rumunskom domaćem tržištu, odlazi iz zemlje pojavile su se i u italijanskim medijima, a investicioni fond Macqarie sa sedištem u Australiji i Singapuru, zajedno sa Wren House, sa sedištem u Kuvajtu, pojavljuje se kao potencijalna „zamena“.

Napominje se da vrednost Enelove imovine u Rumuniji iznosi milijardu evra.

Enel u Rumuniji kontroliše 78% E-Distribution Muntenia-e i Enel Energie Muntenia, 51% E-Distribution Banat-a, E-Distribution Dobrogea-e i Enel Energie-a, dok on poseduje 100% Enel-a Rumunija.

Te kompanije u kombinaciji upravljaju mrežom od 128.000 km, koja godišnje distribuira 15 TVh (drži 34% domaćeg tržišta) i prodaje 10 TVh godišnje za tri miliona kupaca.

U tom kontekstu, rumunska Hidroelectrica, prema izjavi, traži konsultante da procene ponudu za kupovinu ČEZ-ove i Enelove imovine, koja između ostalog uključuje i jednu od najvećih vetroelektrana u Evropi. / ibna