Rumunija: Iohannis među političarima uživa najveće poverenje građana, kažu ankete

Rumunija: Iohannis među političarima uživa najveće poverenje građana, kažu ankete

Prema anketi koju je sproveo Institut CURS, rumunski predsednik Klaus Iohannis  je politička ličnost kojoj  veruje većina građana. Ukupno, 54% ispitanika veruje šefu države, koga na listi prate premijer i lider Nacionalne liberalne stranke Ludovic Orban, kao i gradonačelnica Bukurešta Gabriela Firea, sa ocenom poverenja od 47%. Na trećem mestu nalazi se lider Sačuvajmo rumunsku uniju (USR) Dan Barna sa 35%, dok je na četvrtom mestu predsednik stranke Pro Rumunija Victor Ponta sa 30%. Nadalje, predsednik stranke Sloboda, jedinstvo i solidarnost Dacian Ciolos zatvara prvih pet sa 29%. Privremeni predsednik Socijaldemokratske partije Marcel Ciolacu uživa poverenje 25% Rumuna, kao i bivši predsednik Traian Basescu.

Prema anketi, 49% ispitanika smatra da je učešće Klausa Iohannisa u poslovima Vlade pozitivno, dok 38% smatra da predsednik ne poštuje Ustav. Pored toga, 48% Rumuna smatra da je aktivnost predsednika Klausa Iohannisa “dobra”, dok 31% smatra “lošom”.

Što se tiče scenarija prevremenih izbora, anketa CURS pokazuje da bi 44% učesnika dalo prednost takvim izborima, dok se 39% ne slaže; 17% nije imalo mišljenje o ovoj temi.

Omnibus CURS istraživanje sprovedeno je od 12. do 17. decembra 2019. godine na uzorku od 1.067 ispitanika starijih od 18 godina. Metoda prikupljanja podataka bila je licem u lice u prebivalištu ispitanika, s maksimalno tolerisanom greškom od +/- 3% na nivou poverenja od 95%. / ibna