Rumunija: Iohannis saziva Vrhovni savet odbrane zbog Ukrajine

Rumunija: Iohannis saziva Vrhovni savet odbrane zbog Ukrajine

Rumunski predsednik Klaus Iohannis nedavno je najavio da će sazvati sednicu Vrhovnog saveta odbrane sledeće sedmice zbog napete situacije u Ukrajini.

Rekao je da Rumunija vrlo pažljivo prati razvoj događaja. „Niko ne bi trebalo da misli“, rekao je, „da sedimo i čekamo novosti od drugih. Ne, pružamo novosti drugima, jer u ovom području imamo vrlo efikasne usluge. “

Takođe je komentarisao izjave ministra spoljnih poslova Bogdana Aurescua u jučerašnjem intervjuu na Digi 24. Povodom izveštaja o propagandi, špijunaži i još mnogo toga, izjavio je da se to dešava širom Evrope, ukazujući da je važan cilj njegove zemlje da poveća interesovanje NATO-a za crnomorski region. „Ono što želim“, rekao je, „u ovoj fazi je da shvatim da postoji potreba za saradnjom i na nivou NATO-a i na nivou EU i da je potrebna posebna pažnja u Istočnom krilu“.

Klaus Iohannis je najavio da će večeras u Cotroceni primiti ministre spoljnih poslova koji će prisustvovati tripartitnom sastanku o Ukrajini. „Podržao sam ovaj trojni sastanak. Posvetio sam mu svu pažnju i verujemo da je to tripartitna konferencija koja značajno doprinosi stabilnosti u regionu “, rekao je Klaus Iohannis.

Dodao je da sa ministrom spoljnih poslova Bogdanom Aurescuom razgovara „mnogo i vrlo često“. „Mislim da je ova spoljnopolitička saradnja izuzetno važna i mislim da je vrlo dobra“, rekao je Klaus Iohannis dok je bio u parku Vacaresti na Dan planete Zemlje. / ibna