Rumunija: Iohannis u potrazi za novim mandatarom

Rumunija: Iohannis u potrazi za novim mandatarom

Ustavni sud Rumunije doneo je juče odluku da postoji pravni spor između predsednika zemlje i Parlamenta oko dodele mandata za sstav Vlade predsedniku PNL Ludovicu Orbanu. Kako je navedeno u odluci, predsednik nije delegirao mandat na osnovu ogromne parlamentarne većine i moraće ponovo izabrati kandidata za premijera.

Predsednik Rumunije, Klaus Iohannis, jučer se oštro obratio PSD-u rekavši da ne bi komentarisao presudu Ustavnog suda ukoliko se ne objavi njegovo obrazloženje, ali je rekao da neće nominovati nikoga koga je predložio PSD, a istovremeno je isključio ideju o Vladi nacionalnog jedinstva.

Sa svoje strane, Ludovic Orban kritikovao je Ustavni sud optuživši ovu instituciju za “oštru pristrasnost u korist PSD-a”.

Predsednik Iohannis čeka obrazloženje presude Ustavnog suda, koji je tražio da imenuje novog mandatara za premijera i nakon toga će se konsultovati sa strankama. Mora predložiti premijera koji je prihvatljiv za PSD, a koji bi mogao ostati na vlasti do decembra. Favoriti su Bogdan Aurescu, ministar spoljnih poslova u administraciji Viktora Ponte i Orbana, i Nicolae Ciuca, trenutni ministar odbrane.

Međutim, iako je juče priznao, odgovarajući na pitanje novinara, da su šanse za vanredne izbore pale ispod 50%, Iohannis se i dalje nada da će do ovakvih izbora ipak doći. Prema njegovom mišljenju, PSD će prihvatiti pribegavanje presudi naroda zbog straha da će izazvati novi talas mržnje u društvu.

Jedna opcija za mesto premijera bio bi potpredsednik PNL-a Raluca ​​Turcan, koga PSD mrzi, pa će prvu vladu PNL-a oboriti parlament. Tada bi Klaus Iohannis mogao da se vrati Ludovicu Orbanu, kao šefu kabineta koji navodno okuplja sve preference parlamentarne većine, kako je presudio Sud.

Glavna krivica predsednika zemlje, kako je objasnio sudija Ustavnog suda, je što nije poštovao čl. 103 i namerno poverio mandat premijeru Ludovicu Orbanu, koji je od početka izjavio da želi da ga Parlament odbaci, kao i da taj član ima za cilj rešenje, a ne izazivanje političke krize ./ibna